Pátek, 29. března 2024

Příprava plavebního stupně Přelouč musí být ukončena

Příprava plavebního stupně Přelouč musí být ukončena

Po ministrovi životního prostředí Bursíkovi vystavil stop projektu výstavby nového plavebního stupně na Labi i další úřad. Správa CHKO Kokořínsko ho posuzovala z hlediska ohrožení druhů, chráněných podle práva Evropských společenství. Úředníci došli po podrobném zkoumání k závěru, že o nákladní dopravu na Labi nebude ze strany firem téměř žádný zájem.

 

Zničení největší populace modrásků očkovaných v Čechách by tak bylo zcela neodůvodněným poškozováním přírodního bohatství/1. Nevládní organizace se následně obrátily na Ředitelství vodních cest ČR a společnost SKANSKA, aby ukončily přípravu této stavby a tím i další plýtvání prostředků státu.

 

„Rozhodnutí potvrdila náš předpoklad, že splavnění dvaceti kilometrů řeky nezvýší významně zájem o lodní dopravu. Není tedy splněna podmínka veřejného zájmu, která by odůvodnila zničení unikátního kousku polabské přírody,“ řekl Miroslav Patrik ze sdružení Děti Země a dodal: “o možnost přepravovat náklady po Labi až do plánovaného přístavu v Pardubicích projevila ze čtrnácti největších firem na Pardubicku zájem jen jedna2/.“

 

„Vyzvali jsme dopisem investora stavby, aby okamžitě zastavil veškeré přípravné práce na výstavbě kanálu a plavební komory /3. Další výdaje jsou v této chvíli mrháním státních prostředků na něco, co se s největší pravděpodobností nikdy neuskuteční”, komentoval situaci Mgr. Pavel Doucha z Ekologického právní servisu.

 

O rozhodnutí ministra Bursíka environmentální organizace informovaly rovněž švédské ústředí koncernu SKANSKA, jehož odnož v ČR získala největší část státní zakázky na stavbu plavebního stupně.

 

„Jsme zvědavi, jak se nyní společnost zdůrazňující své ohledy k životnímu prostředí postaví k realizaci stavby v rozporu s požadavky českého i evropského práva ochrany přírody.  Na náš první apel ředitel koncernu reagoval vyhýbavě/4”, řekl Doucha.

 

Kontakty:

Děti Země – Klub za udržitelnou dopravu

Vedoucí: RNDr. Miroslav Patrik – mobil 603 574 289

Ekologický právní servis

právník Mgr. Pavel Doucha – mobil 608 873 437

 

1/ Modrásek očkovaný je jedním z nejohroženějších druhů motýlů. V roce 1994 se v ČR vyskytoval na 67 lokalitách. Dnes již jen na 20 lokalitách. V některých zemích západní Evropy zcela vyhynul a podnikají se nákladné pokusy o jeho reintrodukci.

 

2/ Investor stavby (Ředitelství vodních cest ČR) nedokázal v průběhu řízení doložit svá tvrzení o rozvoji lodní dopravy po dokončení splavnění Labe do Pardubic. Očekává, že po dokončení splavnění se bude po řece přepravovat až o milion tun nákladu za rok více než nyní. Tento předpoklad se ale ve správních řízeních nepodařilo prokázat a zůstal na úrovni zbožného přání.

 

3/ V lokalitě budoucí stavby probíhá již několik let tzv. biologický výzkum, jehož cílem je vybudovat nová stanoviště pro ohrožené druhy, jako náhradu za zničení původních.  V případě chráněných druhů modrásků se však tato snaha,  vzhledem k jejich komplikovanému životnímu cyklu, míjí účinkem. To vyplývá z průběžných zpráv týmu biologů, které si Ředitelství za tímto účelem najalo. Ve Výroční zprávě o výsledcích biologického průzkumu lokality Nového plavebního kanálu Přelouč (výsledky za období leden 2006 – listopad 2006)  se např. uvádí, že populace modrásků očkovaných na nově vytvořených náhradních lokalitách stagnovala, nebo došlo k jejímu poklesu. To znamená, že stavbou kanálu by s největší pravděpodobností zanikla lokalita s největším výskytem modrásků očkovaných v Čechách.

 

4/ Třicet českých nevládních organizací vyzvalo již v lednu tohoto roku koncern SKANSKA, aby přehodnotil svou účast v tomto environmentálně kontroverzním projektu. Text dopisu je ke stažení zde: http://www.eps.cz/php/index.php?cat=arch&art=news&x=1964807.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů