Pátek, 19. dubna 2024

Odborníci a starostové budou v Českých Budějovicích diskutovat o budoucnosti řek

Odborníci a starostové budou v Českých Budějovicích diskutovat o budoucnosti řek

ČESKÉ BUĚJOVICE - Sdružení Arnika pořádá tento týden v Českých Budějovicích seminář o správě vodních toků v Jihočeském kraji. Na setkání představí své pohledy na problematiku také Agentura ochrany přírody a krajiny a podniky povodí. Letos se připravuje první ze tří šestiletých plánů povodí podle nové směrnice Evropské unie. Správa řek by se podle ní měla ubírat přírodě blízkou cestou a komplexním přístupem k vodě v krajině. Arnika se chce zasadit o to, aby ubývalo jednorázových a nákladných regulačních opatření. Seminář se koná ve čtvrtek 19. dubna od 13 do 16 hodin v Kulturním domě Metropol, salonek 231, Senovážné náměstí 2 v Českých Budějovicích.

„Na semináři se bude diskutovat o budoucí podobě řek především v Jihočeském kraji, i o problémech s povodněmi a konkrétních opatřeních na řekách a v krajině. Původně plán hlavních povodí předpokládal jenom v povodí Horní Vltavy 23 míst, kde by se potenciálně mohly stavět přehradní nádrže. Tento návrh nakonec zpracovatelé stáhli a předložili nový dokument, který více zohledňuje komplexní přístup k vodě v krajině. Nyní se připravují podrobnější plány jednotlivých povodí. Právě ty určí, zda se budou řeky navracet do přírodě blízkého stavu, nebo zda budeme dál budovat mrtvé kanály, případně jak bude řešena protipovodňová ochrana,“ vysvětluje vedoucí Programu Ochrana přírody sdružení Arnika Kateřina Hlavatá.

Do roku 2009 musí Povodí Vltavy zpracovat plány pro oblasti povodí Vltavy a Berounky. „Obyvatelé Jihočeského se mohou do příprav plánů aktivně zapojit. Lidé mohou požadovat, aby se potoky či řeky v okolí jejich domova zbytečně nebetonovaly, a správci povodí uplatňovali citlivý přístup, zohledňující přírodní procesy, které mohou pomoci při zvládání extrémních výkyvů počasí,“ uvedla Jitka Straková z českobudějovické pobočky sdružení Arnika. „Evropská Rámcová směrnice o vodách předpokládá aktivní účast veřejnosti jako klíčovou součást vodního plánování. Chceme povzbudit místní občanská sdružení a obce, aby se zajímaly o to, jak budou jednotlivé řeky vypadat. Právě díky aktivitě obcí i jednotlivých občanů se loni podařilo odmítnout seznam dvou set nových přehrad. Nyní je potřeba sledovat, jaká opatření se plánují v našem kraji,“ doplnila Straková.

Na semináři Arniky přednesou své příspěvky k plánům povodí RNDr. Petr Kubala z Povodí Vltavy a Ing. Vladimír Šámal z českobudějovického střediska Agentury ochrany přírody a krajiny. Seminář tak představí různé pohledy na správu vodních toků.

Seminář je součástí projektu „Podpora účasti veřejnosti v plánování v oblasti vod“, financovaného z programu Transition Facility EU prostřednictvím Nadace rozvoje občanské společnosti.

Přílohy:

Více informací o problematice plánování v oblasti vod najdete ZDE

Pro podrobné informace o plánovaném semináři navštivte voda.arnika.org

Kontakt: Kateřina Hlavatá, katerina.hlavata@arnika.org, tel: 222 781 471
Tiskový mluvčí sdružení ARNIKA: Marek Jehlička, marek.jehlicka@arnika.org, tel/fax: 222 781 471, mobil: 606 727 942
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů