Pátek, 29. března 2024

Voda na Olomoucku nesplňuje limity

Voda na Olomoucku nesplňuje limity

OLOMOUC - Téměř polovina vzorků vody, které lidé přinesli u příležitosti Dne otevřených dveří do společnosti Středomoravská vodárenská(SMV) k bezplatnému rozboru, nesplňuje kvůli zvýšenému množství dusičnanů požadavky na pitnou vodu.

Společnost Středomoravská vodárenská se letos setkala s rekordním zájmem lidí o rozbory vody. "Občané přinesli 402 vzorků vody z vlastních studní, což je nejvíc za posledních několik let, kdy akci pořádáme. Obvykle se na nás obrátí zhruba kolem 150 lidí," sdělila mluvčí Alena Kroutilová. Nedávné rozbory podle ní ukázaly, že více než třiačtyřicet procent všech kontrolovaných vzorků nesplňuje limity pro pitnou vodu kvůli překročení normy dusičnanů. Sedmdesát procent vzorků nevyhovělo kvůli vyšší tvrdosti, pětina obsahovala zvýšené množství manganu a téměř osmadvacet procent mělo příliš vysokou hodnotu pH.

"Dusičnany jsou nebezpečné hlavně pro děti do tří měsíců, nezničí se ani varem. U pitné vody pro kojence je povoleno maximálně patnáct miligramů v litru vody. Některé vzorky však obsahovaly téměř třicetinásobek," uvedla Marcela Česalová z˙laboratoře pitných vod. To, že voda vyhověla limitům podle několika uvedených chemických ukazatelů ale ještě neznamená, že je pitná. "Podstatně důležitější je takzvané mikrobiologické znečištění, které může způsobovat střevní potíže. Tento rozbor provádíme za 420 korun. Zájemci, kteří březnovou akci nestihli, si u nás mohou rozbor vody nechat kdykoliv udělat. Přijde na 1 135 korun," dodala Kroutilová.

Lidé z Olomoucka během Dne otevřených dveří do úpravny vody v Olomouci- Černovíře nosili plné 1,5 litrové láhve od neochucených minerálek a stolních vod. Výsledky rozborů jim teď SMV posílá poštou.

Zdroj:Olomoucký deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů