Pátek, 29. března 2024

Na Dunaji rekonštruujú vodácku základňu

Na Dunaji rekonštruujú vodácku základňu

NITRA 17. apríla (SITA) – V Komárne rekonštruujú vodácko-veslársku základňu na Dunaji. Celkovo bude stáť rekonštrukcia osem miliónov korún, z toho 75 percent poskytla Európska únia, 20 percent štát a piatimi percentami prispel žiadateľ– Kajak & kanoe klub Komárno. Ukončená by mala byť v septembri. Okrem tejto základne sa dobudujú aj ostatné tri vodácke strediská v Bratislave, Ostrihome a Budapešti. Miestne veslárske kluby si podali projekt spoločne v rámci Programu susedstva Maďarsko – Slovensko – Ukrajina. „Všetci turisti, ktorí splavujú Dunaj, končia v Rakúsku, pretože základne pozdĺž slovensko-maďarskej hranice nie sú kvalitne vybudované. Teraz sa budú môcť dostať po vode až do Maďarska,“ povedal nitriansky podžupan Ján Vančo.

Na dunajskej trase medzi Bratislavou a Budapešťou sú jedinečné podmienky pre vodácku turistiku, ktoré však nie sú efektívne využívané, dodal Vančo. Chýbajú tu strediská s potrebnou infraštruktúrou, ktoré by uspokojili potreby návštevníkov. Cieľom rekonštrukcie je zlepšiť technický stav objektov vodáckych stredísk tak, aby vyhovovali požiadavkám kladeným na športové a rekreačné stredisko európskeho významu. Po dobudovaní všetkých štyroch stredísk sa plánuje ich spoločná propagácia, ktorá má prilákať turistov.

V rámci Programu susedstva Maďarsko – Slovensko – Ukrajina bolo v programovacom období 2004 - 2006 podaných 105 projektov, z toho 16 bolo úspešných. Spolu získali 73 miliónov korún.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů