Pátek, 29. března 2024

Na Žďársku končí dvě velké investice do čištění odpadních vod

Na Žďársku končí dvě velké investice do čištění odpadních vod

Žďár nad Sázavou - Na Žďársku končí dvě velké investiční akce, které pomohou zlepšit čištění a odvádění odpadních vod. Práce za více než 400 milionů korun se týkaly Žďáru nad Sázavou, Nového Města na Moravě a Bystřice nad Pernštejnem. Projekty, jež z větší části zaplatí EU, obsahovaly rekonstrukce čistíren odpadních vod a kanalizací. Obě akce byly dokončeny podle plánu, řekla dnes žďárská místostarostka Dagmar Zvěřinová.

"Nyní procházejí kolaudačním řízením a začínají se zpracovávat takzvané vyhodnocovací zprávy pro bruselskou komisi," uvedla Zvěřinová. Velké stavební práce již byly ukončeny, nyní se odstraňují nedostatky a dokončuje se povrchová úprava.

Investorem obou akcí je Svaz vodovodů a kanalizací Žďársko, který vlastní vodárenskou infrastrukturu 82 obcí a měst. Evropské dotace mu plynuly po etapách. Zvěřinová podotkla, že se platby často zpožďovaly. "Dělalo nám to velké potíže. Museli jsme si brát překlenovací úvěry, a to v poměrně velkých částkách," řekla.

Podle Zvěřinové se naštěstí zlepšuje jednání s bankami, které dříve nechtěly takové úvěry poskytovat. "Nyní už si ověřily, jak to chodí," míní. Podotkla, že podle smlouvy není opožděná výplata dotace důvodem k pozdržení platby dodavateli. "To se naopak velmi tvrdě kontroluje," zdůraznila.

Realizace první akce začala v roce 2004. Byla součástí projektu Ochrana vod povodí řeky Dyje, který je zaměřen na snížení znečištění povrchových vod na jihozápadní Moravě. Účastní se ho svazky měst a obcí na Vysočině a v Jihomoravském kraji. Celková hodnota staveb se pohybuje kolem 1,5 miliardy korun, z toho na Žďársku činí kolem 200 milionů.

V tomto okrese se přestavba týkala hlavně čistírny v Novém Městě na Moravě a v Bystřici nad Pernštejnem. Ve Žďáru nad Sázavou nyní také končí rekonstrukce kanalizační sítě přibližně za 200 milionů korun.

Další dva projekty svazek chystá, každý by měl mít hodnotu kolem 600 milionů korun. První akce má být součástí nového velkého projektu Dyje II. Obsahuje přestavbu čistírny ve Velkém Meziříčí a připojení dalších sídel na novoměstskou čistírnu. Svazek také plánuje rekonstrukci úpraven pitné vody na přehradách Mostiště a Vír. Zvěřinová uvedla, že příprava těchto projektů bude záviset na objemu dotací, které bude na tento účel možné získat v novém plánovacím období 2007 až 2013. Dosud EU hradila i 70 procent nákladů.

Věra Stejskalová

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů