Čtvrtek, 18. dubna 2024

MD: Vodní skútry budou smět legálně na vodu

MD: Vodní skútry budou smět legálně na vodu

Praha - Majitelé vodních skútrů budou moci po pěti letech zákazu plavby v letních měsících opět v srpnu vyrazit legálně na vodu. Zástupci ministerstva dopravy na jednání se členy České sportovní asociace vodních skútrů slíbili, že od poloviny letošního léta vstoupí v platnost novela vyhlášky, která letní plavbu skútrů umožní. Řekl to mluvčí úřadu Karel Hanzelka.

Novela vyhlášky k zákonu o vnitrozemské plavbě je podle Hanzelky již téměř hotova. Čeká ji však ještě meziresortní řízení a musí ji schválit vláda, což zabere další tři měsíce. "Vyhláška by mohla nabýt účinnosti prvního srpna," řekl Hanzelka.

Majitelé skútrů jsou s výsledkem dnešního jednání spokojeni. Ještě před deseti dny jim totiž hrozilo, že ztratí celou letošní sezonu. Asociace kvůli tomu dokonce 13. dubna uspořádala před budovou ministerstva demonstraci. "Nedá se nic dělat, že to bude od srpna, aspoň to nějak dopadlo," řekl dnes předseda asociace Miroslav Dražil. Dodal, že po dnešním jednání žádná další demonstrace již nehrozí.

Vyhláška je však pouze dočasným řešením, které se týká letošního a následujícího léta. Ministerstvo připravuje novelu zákona o vnitrozemské vodní plavbě, která přenese rozhodovací pravomoc na obce. Od letní sezony roku 2009, kdy nový zákon vstoupí v platnost, tak budou povolení k plavbě skútrů vydávat dotčené obce.

Majitelé vodních skútrů ani po povolení letní plavby nemohou jezdit všude. V současnosti je v České republice vytyčeno sedm zón pro provoz vodních skútrů, z nichž většina je na území Čech.

http://www.ceskenoviny.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů