Čtvrtek, 28. března 2024

Sucho – do krajiny se musí vrátit zeleň

Sucho – do krajiny se musí vrátit zeleň

Zemědělská krajina bez zeleně, kanalizované potoky či řeky a špatné hospodaření v lesích zhoršují sucho, varovalo dnes Hnutí DUHA v souvislosti s obavami meteorologů z nedostatku vláhy.

Ekologická organizace prosazuje, aby státní dotační programy účinně podporovaly výsadbu zeleně v krajině, obnovu mokřadů a členitých, meandrujících řek.

Při nedostatku jarních dešťů ani sebelepší krajina suchu nezabrání. Ale ozdravění může snížit jeho účinky. Hnutí DUHA například upozornilo, že:

  • Vinou kanalizace se délka českých řek a potoků během dvacátého století zmenšila o třetinu, takže voda rychleji odtéká z krajiny pryč. Třeba Labe v úseku Jaroměř–Mělník bylo zkráceno ze 400 kilometrů na 180 km.
  • Velké škody způsobilo vysoušení vlhkých luk a mokřadů, které působily jako houba zadržující vodu – a zásobovaly své okolí v době sucha. V minulosti bylo u nás odvodněno přes milion hektarů zemědělské půdy.
  • Při holosečném kácení v lesích vznikají velké osluněné a vyprahlé paseky, kde se rozkládá humus, takže půda zde špatně zadržuje vláhu.
  • V krajině s velkým podílem zeleně je lepší mikroklima a více vlhko: lépe zde vzniká rosa, místní deště a podobně.
  • V krajině přibývá betonových a asfaltových ploch, kde se voda nemůže vsakovat do půdy. Musí je kompenzovat nové mokřady, umělé rybníčky a takzvané zasakovací pásy zeleně, kam budou odváděny srážky.

Hnutí DUHA prosazuje, aby stát investoval více peněz z evropských fondů i domácího rozpočtu do programů, které obnovují zeleň v krajině a meandrující koryta či mokřadů a luk podél řek a potoků, kam by se mohla voda rozlévat bez větších škod. Usiluje také o reformu lesního zákona, jež by zakázala holosečné kácení a vyžadovala šetrnější způsoby těžby.

Zdeněk Poštulka, vodohospodářský expert Hnutí DUHA, řekl:

„Ani sebelepší krajina nezabrání suchu, pokud prší tak málo jako letos na jaře. Ale nedostatek zeleně, odvodněné mokřady nebo holosečná těžba dřeva jeho následky ještě zhoršují. Úplné ozdravění krajiny je úkol na desítky let. Ovšem některá důležitá opatření lze udělat už teď. Vláda především musí přidělit více peněz obnovu zeleně a mokřadů, které budou v krajině zadržovat vodu. Důležité jsou i nenápadné drobnosti – například holosečným kácením v lesích vznikají velké plochy, kde půda špatně zadržuje vodu.“

Kontakt:       

Zdeněk Poštulka, Hnutí DUHA, telefon 732 957 552, email zdenek.postulka@hnutiduha.cz

 

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů