Pátek, 29. března 2024

Voda z Česka odtéká stále rychleji

Voda z Česka odtéká stále rychleji

Ani déšť nepřinese české krajině dostatek vláhy. Voda totiž odtud odtéká čím dál rychleji. Délka řek protékajících Českem se za posledních sto let zkrátila o třetinu. Tvrdí to alespoň ekologičtí aktivisté v souvislosti se současným katastrofálním suchem a s ním spojeným problémem zadržování vody v krajině. Podle zástupců Hnutí Duha se vinou kanalizace či narovnávání toků kvůli jejich lepší splavnosti řeky na mnoha místech dostaly mimo svá přirozená koryta a točivé meandry nahradily rovné úseky koryt. Voda pak z Česka odtéká mnohem rychleji než v minulosti.

„Třeba Labe v úseku Jaroměř –Mělník bylo ve dvacátém století zkráceno z původních 400 kilometrů na 180 kilometrů. Celkově se délka českých řek a potoků zkrátila kvůli lidským zásahům o třetinu,“ řekl Zdeněk Poštulka z Hnutí Duha. Voda pak podle něj opouští českou krajinu rychlejším tempem, než když se točila v meandrech.

Protože zároveň mizí mokřady a lužní lesy a země je pokryta stále větší plochou asfaltu a betonu, životodárná tekutina po deštích v krajině nezůstává, ale odtéká mimo území republiky. „V minulosti bylo u nás odvodněno přes milion hektarů zemědělské půdy,“ řekl Poštulka. Při nedostatku jarních dešťů podle něj ani ta nejpřirozenější krajina suchu nezabrání. Ozdravění krajiny ale může zmírnit následky sucha. „Hnutí DUHA proto prosazuje, aby stát investoval více peněz z evropských fondů i domácího rozpočtu do programů obnovy zeleně, meandrujících koryt, mokřadů a luk podél řek, kam by se mohla voda bez větších škod rozlévat,“ dodal Poštulka.

Mokřady se už dnes obnovují například v některých částech národního parku Šumava, v minulosti odvodněných kvůli těžbě dřeva.Také vědci totiž upozorňují, že problém s udržením vody v krajině začíná být naléhavý. „Vlivem činnosti člověka se z půdy na mnoha místech stává jen málo propustná krusta, neschopná zadržet větší množství vody,“ řekl už dříve LN českobudějovický půdní biolog Josef Rusek.

Když po období sucha přijdou deště, voda tak z krajiny zase rychle zmizí, nebo způsobí povodně. Alespoň nějaké srážky přitom po mimořádně suchém dubnu očekávají jak zemědělci, tak majitelé lesů a podpovrchových vodních zdrojů v obcích. „V Českých Budějovicích spadly za celý duben jen dva milimetry srážek,“ řekl LN František Vavruška z českobudějovické pobočky Českého hydrometeorologického ústavu. Předpověď počasí sice podle něj počítá po dlouhé době na příští víkend s deštěm, jistotu ale mít nemůžeme.

Marek Kerles

Zdroj:Lidové noviny
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů