Čtvrtek, 28. března 2024

Tažení proti balené vodě

Tažení proti balené vodě
SBOHEM, BALENÁ VODO. Vítej, vodo z kohoutku. V Kalifornii nastupuje nový trend: některé luxusní restaurace přestaly z ekologických důvodů nabízet balenou vodu. Místo ní či minerálních vod v lahvích si hosté mohou dát vodu z vodovodu.

Trend zasáhl i renomovanou restauraci Chez Panisse v Berkeley. I na vedení tohoto podniku zapůsobily argumenty, že doprava balené vody spotřebovává energii a další náklady představuje recyklace obalů. "Právě jsme se rozhodli, že to musíme udělat," prohlásil Mike Kossa-Rienzi, generální manažer Chez Panisse, jehož majitelka Alice Watersová byla průkopnicí koncepce konzumovat čerstvé potraviny vyprodukované v místě. "Zdá se nám rozumné neplýtvat energií a zdroji na plnění lahví v Itálii, poté na dopravu do naší restaurace a nakonec na recyklaci obalů." Balenou neperlivou vodu přestali v Chez Panisse podávat již loni. Nyní se chystají skončit i s balenou perlivou vodou. Tu nahradí voda z kohoutku, které bublinky dodá vlastní sifon.

V restauraci Poggio v Sausalito servíruje Larry Mindel filtrovanou vodu z kohoutku již od otevření podniku v roce 2003. Pro hosty je faktorem i cena. Za dvě či tři lahve balené vody můžete v kalifornských restauracích zaplatit i 27 dolarů.
V USA nabízí vodu z vodovodu řada restaurací, ale trend postupovat stejně v dražších restauracích je nový. Není divu, že se ozvalo Mezinárodní sdružení pro balenou vodu. Jeho mluvčí Stephen Kay vyjádřil názor, že ekologický přínos přechodu na vodu z kohoutku nebude tak velký a z hlediska spotřebitelů omezí výběr.
"Voda z kohoutku je u nás výborná," řekl Mindel. Podle jeho slov neměli ani jednoho hosta, který by na vodu z kohoutku reagoval slovy: "Můžete mi prosím přinést Perrier?" Jeden z hostů, Anita Piraová, si vodu z kohoutku pochvaluje: "Můžeme si objednat více vína."

AUTOR: Karel Ježek
Zdroj:EKONOM
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů