Čtvrtek, 18. dubna 2024

Malá vodní elektrárna Les Království má novou čistírnu odpadní vody

Malá vodní elektrárna Les Království má novou čistírnu odpadní vody
Na konci března 2007 dokončila společnost ČEZ Obnovitelné zdroje, s.r.o., novou domovní čistírnu odpadní vody pro provoz malé vodní elektrárny Les Království. Celková investiční částka se pohybovala okolo 80 tisíc korun.

    Nová domovní čistírna odpadních vod byla dokončena na malé vodní elektrárně Les Království společnosti ilustrační foto redakceČEZ Obnovitelné zdroje, s.r.o. Umístěna byla do nevyužívané záchytné jímky na dvoře před objektem vodní elektrárny. Jemné bublinky dodávané malým membránovým dmychadlem pomáhají z odpadní vody odbourat znečisťující látky a vyčištěná voda pak potrubím vytéká do vodního toku Labe. „Tato stavba je dalším příspěvkem naší společnosti k ochraně přírody a vod.,“ říká generální ředitel ČEZ Obnovitelné zdroje Josef Sedlák.

    Elektrárna Les Království je v provozu již od roku 1923,  původní dvojčité  kotlové turbíny Francis byly v roce 2005 nahrazeny dvěma moderními horizontálními  turbínami Francis s celkovou hltností 2 x 6 m3/s, rekonstruovány byly i rozvodny vn a nn. Výkon elektrárny je v současné době 2 120 kW.

    Malé vodní elektrárny společnosti ČEZ Obnovitelné zdroje lze najít po celé České republice, například na Labi, Divoké Orlici, Berounce, Vydře, Chrudimce, Moravě a Svratce. Nejstarší elektrárnou je MVE Čeňkova pila na Šumavě s instalovaným výkonem 100 kW a rokem vzniku 1912. Nejnovější je MVE Bukovec u města Plzeň s instalovaným výkonem 630 kW, která je zároveň nejmodernějším zařízením svého druhu v celé ČR..

    Společnost samotná má sídlo v historické budově malé vodní elektrárny Hučák v Hradci Králové.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů