Čtvrtek, 28. března 2024

Uzbekistán potřebuje čističky a náhradní díly

Uzbekistán potřebuje čističky a náhradní díly
Příležitosti se v Uzbekistánu otevírají pro ekologická zařízení, v Tádžikistánu pro stroje a zařízení na těžbu uhlí.


Problémem Uzbekistánu je nedostatek vody. Právě na něj se zaměřila České republika, která financuje projekt Zlepšení kvality pitné a závlahové vody v oblasti Aralského moře použitím čisticích zařízení a sorbentů české výroby.

Záměrem tohoto projektu je výstavba malých čisticích zařízení naší výroby ve vybraných oblastech Uzbekistánu. Jde zejména o budování čisticích zařízení na území Republiky Karakalpakstan. Podílejí se na něm české obchodní společnosti PROTE Praha a AQUA - Z Vsetín.

Díky této aktivitě má Česko v Uzbekistánu a zvláště pak v Karakalpakstanu velmi dobré jméno. A obě firmy rozšiřují své podnikání i při dodávkách ekologických zařízení a přístrojů, biotechnologií a služeb v uvedených a souvisejících oborech.

Severovýchodní část Surchandarijské oblasti je znečištěna imisemi fluoru, důležitá je proto analýza zásahů tádžické hliníkárny v Tursunzade do životního prostředí právě sousedních území Uzbekistánu a řešení situace. Návrh zpracovala česká firma GEOTest Brno. Tato společnost začala vyvíjet další aktivity i v oblasti provádění specializovaných auditů.

Jednoznačně nejúspěšnější českou firmou v Uzbekistánu je ERIELL Corporation Praha, která našla na uzbeckém trhu zajímavý gap - provádění vrtů plynu a ropy - a realizuje objednávky v hodnotách řádově stovek milionů korun ročně.

Po určitém období stagnace prožívá svou renesanci společný česko-uzbecký podnik KENAF. Jde o o největšího výrobce brezentu v Uzbekistánu podle unikátní české technologie. Plánovaný obrat tohoto podniku v letošním roce má dosáhnout minimálně částky 1,3 milionů eur.

Více než deset let působí v Uzbekistánu firmy z Ústí nad Orlicí, ČKD Nové Energo Praha. Je tu i společnost THOMAS PRAHA, k jejímž tradičním aktivitám patří dodávky náhradních dílů pro městskou hromadnou dopravu, naftový a chemický průmysl. Nyní připravuje dovoz osobních automobilů Škoda. Kromě toho se zmíněná firma stala spoluzakladatelem česko-uzbeckého obchodně investičního domu Sarbon - Exim v Praze. Společně s ČKD Nové Energo připravují nové podnikatelské aktivity v naftařské a energetické oblasti.

Firma MARC CZ začínala jako dovozce bavlněných tkanin a bavlněné příze a současně jako exportér technických tkanin, textilních strojů a náhradních dílů k nim. V poslední době rozšiřuje svou činnost na dodávky výrobních technologií pro stavební, textilní a potravinářský průmysl a strojního zařízení pro malé vodní elektrárny. Zaměřuje se i na poskytování služeb, zejména marketingových a týkajících se účasti ve výběrových řízeních. Působí na území Uzbekistánu i Tádžikistánu a také jižního Kazachstánu.

Uvedené aktivity českých firem naznačují potenciál Uzbekistánu. Co do počtu obyvatel je největší zemí Střední Asie, žije zde zhruba polovina obyvatel tohoto regionu (okolo 27 milionů). Je druhým největším vývozcem bavlny na světě a jednou ze čtyř zemí, které vyvážejí hedvábí vlastní produkce.

Na teritoriu Uzbekistánu jsou také bohatá naleziště zemního plynu. Kromě toho disponuje zásobami vzácných a barevných kovů.

Po část roku je zde k dispozici mimořádně kvalitní a levná čerstvá zelenina a ovoce, což je mimořádnou příležitostí pro naše zpracovatele. Jde o perspektivní odvětví, které v Uzbekistánu částečně chybí. Navíc je tu možnost zpracované ovoce a zeleninu dodávat do sousedního Kazachstánu a přilehlých sibiřských oblastí Ruska.


Tádžikistán patří mezi nejchudší země světa. I přes tuto skutečnost jde o zemi perspektivní. Mezi bohatství Tádžikistánu patří vodní zdroje. Tádžikistán se řadí na osmé místo ve světě s největším hydroenergetickým potenciálem (druhý po Rusku v rámci SNS).

ČR vstoupila do Tádžikistánu projektem rozvojové pomoci - dodávkou čisticího zařízení pro Dušanbevodokanál. Kromě toho ČEB otevřela úvěrovou linku na rekonstrukci cementárny v Dušanbe. K rozšíření hospodářských vztahů přispěla letošní dubnová výstava České republiky v Tádžikistánu.

Co se týká příležitostí, Tádžikistán stejně jako Uzbekistán postrádá zpracování své zemědělské produkce a výrobu kvalitních obalů. Kromě toho Tádžikistán nutně potřebuje stroje a zařízení na těžbu uhlí povrchovým i hlubinným způsobem.


Je třeba upozornit i na rizika podnikání v obou zemích. Nutno vzít v úvahu problémy s financováním a převodem domácí měny a v případě úvěrových obchodů omezené garance. Pro obchodování je nutné se obrnit trpělivostí. Nelze v žádném případě počítat s tím, že obchod bude uzavřen během dní nebo týdnů, ale řádově v průběhu měsíců i let. Neexistuje také přímé letecké spojení mezi ČR a oběma zeměmi. Kdo se ovšem s problémy vypořádá, tomu se otvírají široké perspektivy. n


Autor je vedoucí obchodně-ekonomického úseku zastupitelského úřadu v Uzbekistánu
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů