Čtvrtek, 28. března 2024

Nové knihy - Sbohem, staré reky

V souladu se svým posláním se nadace PROMĚNY snaží šířit povědomí o problematice ochrany a obnovy krajiny mezi širokou veřejnost
Nové knihy - Sbohem, staré reky

Praha - nadace PROMENY prispela k vydání fotografické publikace krajinného ekologa a fotografa Miloše Spurného „Sbohem, staré reky".

„Proměny krajiny vnímáme v nadaci jako stále aktuálnejší a naléhavější téma," ríká zřizovatelka nadace PROMĚNY Lenka Komárková a doplňuje: „Podpora vydání knihy, která se této problematice profesionální formou věnuje, je tak dalším krokem, kterým se chce nadace PROMĚNY na cestě za péčí o krajinu a zeleň kolem nás i nadále ubírat."

Při příležitosti vydání publikace „Sbohem, staré řeky" se uskuteční dne 21.5. v 17 hodin v knihkupectví Academia v Brně křest a prezentace knihy, kterou pořádá nakladatelství FOTEP. Publikace bude dostupná zejména v distribuční síti knihkupectví Academia.

Kniha „Sbohem, staré řeky", k jejímuž vydání nadace napomohla, předkládá čtenářům v souboru fotografií Miloše Spurného pohled na jedinečnou krajinu lužních lesů, mokřadů a luk v nivách dolních toků řek Dyje, Svratky a Moravy z doby před jejich přeměnou následnými vodohospodářskými úpravami. Fotografie Miloše Spurného pořízené v období od 50. let 20. století do roku 1978 pusobí s odstupem let o poznání dramatičtěji a naléhavěji tak promlouvají k dnešním čtenářům. Publikaci doplnují texty biogeografa doc. Ing. Jana Laciny, CSc., PhDr. Antonína Dufka, Ph.D., a manželky Miloše Spurného, doc. RNDr. Věry Spurné, DrSc., která jej na cestách za proměnami krajiny doprovázela.

Autor fotografií, Miloš Spurný (1922-1979), je znám jako rostlinný fyziolog, botanik, krajinný ekolog, filozof, fotograf a v neposlední řade jako autor vědeckých a dokumentárních filmů. Ve své tvorbě dokázal nejen umělecky postihnout proměny přírody a krajiny, ale také upozornit na její změny vlivem civilizace. Díky jeho fotografickým záběrům, které v knize „Sbohem, staré řeky" vycházejí, mohou krajinu pod Pálavou poznat i ti, kteří by dnes už stěží uvěřili, že zdejší krajina kdysi vypadala zcela jinak.

Autor: Petra Hrubošová, PR nabager nadace Proměny

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů