Čtvrtek, 28. března 2024

Přemnožený norek likviduje vodní populaci

Přemnožený norek likviduje vodní populaci

STRAKONICKO - Početní stavy norků ve volné přírodě se začínají zvyšovat a mluví se o přemnožení. Nebezpečnost této štíhlé kunovité šelmičky spočívá v tom, že vedle vodní populace - raků, škeblí, ryb - likviduje i chovnou vodní drůbež.  „U nás to naštěstí nehrozí, protože jsme už dříve, kvůli nebezpečí ptačí chřipky, umístili kachny do hal. Ale o norcích vím od ostatních rybářů,“ řekl Karel Nusl. Norek americký a evropský není původním živočichem. Dovezl se a choval kvůli kožešině. Na svobodu je začali vypouštět farmáři po poklesu cen kožek.

„Ve volné přírodě žije podél vodních toků a rybníků a napadá všechna zvířata. Nemá přirozené nepřátele a také jeho odstřel je problematický, proto se rychle množí. Chráněný není, může se lovit celoročně, ale jeho odlov může provádět pouze myslivecká stráž,“ poznamenal za odbor životního prostředí MěÚ Strakonice Václav Tlapák.

Norek neloví pro nasycení, ale zabíjí, dokud se něco hýbe. Jeho výskyt se těžko mapuje. „Nory si staví u vody nebo obsazuje ondatří hnízda a jeho působiště se pozná až podle zbytků potrhané zvěře,“ dodal Tlapák.
 Slávka Petráková
http://www.denik.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů