Čtvrtek, 28. března 2024

Zábrany proti povodni se mají na jihu Prahy začít stavět v červnu

Zábrany proti povodni se mají na jihu Prahy začít stavět v červnu
Praha - Zábrany proti záplavám v městských částech na jihu Prahy by se měly začít stavět v červnu. Zbraslav, Radotín a Chuchle jsou spolu s Trojou posledními oblastmi v metropoli, kde dosud plánované hrazení chybí. Výběrová řízení na stavební společnosti, které práce provedou, jsou před uzavřením, řekl ředitel magistrátního odboru městského investora Jiří Toman.
 

Magistrát má v letošním rozpočtu na stavbu zábran proti velké vodě zhruba půl miliardy korun, což by mělo stačit. Výstavba na jihu metropole by měla skončit někdy na přelomu letošního a příštího roku. Původně se předpokládalo, že zábrany tam budou už v polovině loňska.

Radotín a Chuchle budou chráněny na úroveň katastrofálních záplav ze srpna 2002 s třiceticentimetrovou rezervou. Tehdy metropoli postihla pětisetletá povodeň, která ve městě napáchala škody za 27 miliard korun. Na Zbraslavi budou hrazení jen proti stoleté vodě, rezerva bude také 30 centimetrů. Vyšší zábrany by se tam vzhledem k poměru mezi rozsahem chráněného majetku a nákladů na výstavbu údajně nevyplatilo.

Nyní by měly velké vodě odolat díky zábranám oblasti v centrální části metropole od Modřan po Libeň a od Smíchova po Stromovku. Magistrát dosud vložil do výstavby bariér kolem dvou miliard korun.

V Troji vzniknou zábrany proti velké vodě jako poslední. Jejich část bude postavena v souvislosti s výstavbou vnitřního automobilového okruhu mezi Malovankou a Pelc-Tyrolkou. O dalších úsecích hrází se vedly dlouho debaty. Troja by mohla být před povodní chráněna zhruba na jaře příštího roku.

Protipovodňové zábrany tvoří mobilní hrazení, zemní valy, různé zdi a zídky, přečerpávací stanice a také úpravy kanalizace. I po dokončení zábran zůstanou v Praze čtvrti nebo jednotlivé domy, které budou stát mezi řekou a bariérami. Patří k nim Lahovice a Lahovičky, Sedlec a některé budovy například na Zbraslavi, v Radotíně i na Malé Straně včetně Sovových mlýnů.

http://www.ceskenoviny.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů