Pátek, 19. dubna 2024

Americký generál čerpal zkušenosti protipovodňové ochrany na výstavišti v Brně

Ukázky protipovodňové ochrany u bazénu před pavilonem Z stále nabývají na významu a stávají se středem pozornosti odborníků z celého světa.
Americký generál čerpal zkušenosti protipovodňové ochrany na výstavišti v Brně

Dokumentuje to návštěva brigádního generála Roberta Creara, velitele divize Mississippi Halley a prezidenta komise Mississippi River.

Letos ukázky, které organizuje Česká protipovodňová asociace, začaly už na Stavebních veletrzích, pokračovaly na veletrhu IDET, kde přivítaly právě významnou osobnost generála Creara, jehož pověřil prezident Spojených států velením protipovodňového aparátu k odstranění následků katastrofy po hurikánu Katrina. Největší význam bude mít expozice na květnových Ekologických veletrzích, kde je jejím cílem oslovit starosty, primátory, hejtmany, odborníky, ale i širokou veřejnost. Vzhledem k událostem posledních let se lidé stále více zajímají jak si mohou ochránit majetek proti velké vodě.



Crear: Brno je světovou Mekkou ukázek proti povodním

Americký expert uvedl, že nikde na světě ještě takové ukázky ochrany jako v Brně neviděl. „Myslím, že všichni musejí ocenit, že na jednom místě je soustředěna komplexní ochrana. Jsem překvapen, ani u nás v Americe takovou perfektní expozici nemáme,“ řekl generál Crear. Podle něho je chybou, že se u nich nezaměřují v této oblasti na vzdělávání starostů a jednotlivých obyvatel. Připustil, že jde o chybu. „Tyto problémy řešíme na úrovni centrální vlády. Věnujeme se spíše budováním velkých protipovodňových opatření, například hrází a stěn. Mezi lidmi panuje názor, že jsou chráněni a nemůže se jim nic stát. Až když nastane katastrofa, teprve se do jejich podvědomí dostane, že systémy nejsou tak dokonalé, jak předpokládali,“ vysvětlil generál.



Zkušenosti z výstaviště použijí v USA

Zdůraznil, že zkušenosti z Brna využije ve své další práci, neboť individuální přístup k ochraně proti velké vodě považuje za neodmyslitelnou část ochrany obyvatelstva. „Naším hlavním cílem proto bude naučit lidi, aby se připravili na krizové situace. Musíme jim vštípit individuální zodpovědnost, totéž platí i o našich místních správách. Připouštím, že v Americe nikdy tento způsob nebyl ještě uplatněn. Navštívil jsem i Prahu a z mého pohledu je po povodních v roce 2005 zbudována řada vynikajících opatření, například mobilních hrazení. Vše nasvědčuje tomu, že lidé jsou na případnou další velkou vodu dobře připraveni. Proto v USA vytvořím komplexní tým, se kterým vyhodnotíme zkušenosti z ČR a budeme je prezentovat do dalších regionů,“ konstatoval generál Crear.



V ČR existuje individuální zodpovědnost

V USA sice existuje varovná služba, ale lidé to ani neví, neboť je tam ohrožuje velká voda asi jednou za třicet let. „Opakuji, musíme přijít s nějakou variantou výchovy naší společnosti, která musí vzít část zodpovědnosti přímo na sebe. V New Orleans je to citlivá záležitost, nemůžeme lidi děsit, protože potřebujeme, aby se do města vraceli, totéž platí i o obchodnících, podnikatelích apod. Život se tam musí vrátit,“ zdůraznil generál.



Při Katrině všechna opatření selhala

Připravenost a reakce na hurikán Katrina byly první opravdovou zkouškou Oddělení vnitřní bezpečnosti Spojených států amerických. V srpnu 2005 došlo k obrovským škodám na majetku vzhledem k tomu, že zkolabovala část záchranného systému. Záchranným akcím velel v New Orleans právě brigádní generál U. S. Army Robert Crear. Město v té době bylo zaplaveno vodou do výše 12 stop. Uskutečnily se největší evakuační akce v historii USA. V období dvou dnů byla z tohoto území vystěhována většina obyvatel, přičemž 20 000 lidí nemělo kam jít a zůstali v superdómu.

„V této fázi vznikly obrovské problémy při zásobování lidí vodou, jídlem a nefungovalo ani sociální zařízení a elektřina. Pro obyvatele, kteří zůstali namístě, to byla zničující zkušenost,“ konstatoval generál. Z města bylo evakuováno 400 000 obyvatel, někteří z nich neměli dokonce kam jít, další rodiny byly od sebe odděleny, dokonce i od svých dětí. Než se mohly opět sejít, trvalo mnoho týdnů. Z postižených oblastí na pobřeží Mexického zálivu uprchly před rozbouřenými živly davy čítající přibližně jeden milión osob, přičemž zhruba 375 tisíc lidí se do svých domovů nevrátilo. Hurikán Katrina odstartoval první zdokumentovaný exodus způsobený klimatickými změnami.



Ani rok netrvalo budování nové ochrany

Podle generála Creara byl největší problém v samotném hurikánu, neboť šlo o jeden z největších hurikánů na území USA. Řeka Mississippi totiž prakticky nemá žádné protipovodňové hráze, k ochraně proti velkým dešťům slouží pouze odvodňovací kanály a výkonná čerpadla, která nadbytečnou vodu ženou zpět do moře. V této oblasti jsou velké problémy, když se při deštích údolí naplní vodou. Leží totiž pod hladinou moře.

Nová protipovodňová ochrana po hurikánu Katrina byla dokončena už v červnu 2006. „Vláda vyčlenila ihned jednorázově šest miliard dolarů, poté sto miliard na další obnovu. Letos v červenci bude hotový konečný projekt, který stanoví, kolik by stála celková ochrana před padesátiletou, stoletou i víceletou vodou. Tyto varianty předložíme prezidentovi USA. Sama vláda rozhodne, jakou celkovou částku bude do ochrany této lokality investovat,“ řekl generál Crear. Současně připomněl, že lokální vláda v Luisianě si peníze na ochranu zaslouží, neboť na pobřeží tohoto tátu se těží ropa. Stát tedy dostává značné peníze, investice proti vodě se vyplatí.



Muž na svém místě

Brigádní generál Robert Crear je zodpovědný za program stavebních prací v hodnotě 7,5 miliardy dolarů. Tento muž hraje důležitou roli v organizování armádního programu v zásobování vodou údolí řeky Mississippi a velel obnově území zničeném po hurikánu Katrina. Narodil se ve Vicksburgu ve státě Mississippi. Vojensky se vzdělával na škole vzdušných sil U. S. Army a je absolventem též dalších vysokých škol. Získal řadu vyznamenání a řádů, například Řád legie s dubovou ratolestí. Zastával řadu velitelských funkcí v různých zemích,od 23. června 2004 se ujal velení divize Mississippi Valley ve Vicksburgu. Zároveň působí jako prezident komise Mississippi River Commission. Do této funkce ho jmenoval prezident Spojených států 12. října 2006.

Brigádní generál Robert Crear přijel na výstaviště do Brna na pozvání šéfa České protipovodňové asociace Jana Papeže.

Zdroj: BVV, a.s.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů