Čtvrtek, 25. dubna 2024

Delší výjimka na vypouštění odpadních vod pro malé obce narazila

Delší výjimka na vypouštění odpadních vod pro malé obce narazila

Praha - Prodloužení výjimky pro malé obce na vypouštění odpadních vod bez čištění ve sněmovně opět narazilo. Zemědělský výbor dnes přijal usnesení, kterým poslancům doporučuje návrh zamítnout. Již minulý týden ho doporučil zamítnout výbor pro životní prostředí, nesouhlasí s ním ani vláda. S novelou zákona o vodách přišel Zlínský kraj. Předloha měla obcím do 2000 tzv. ekvivalentních obyvatel odsunout povinnost zajištění přiměřeného čištění odpadních vod o tři roky na konec roku 2010. 

Těmto obcím, které mají kanalizaci, ale nemají čistírnu, hrozí, že od příštího roku nezískají nové povolení na vypouštění odpadních vod. Nebudou totiž schopny dodržet limity znečištění stanovené nařízením vlády a platnost dosavadních povolení vydaných do konce roku 2001 končí v závěru letošního roku.

Návrh novely podle zprávy výboru problém neřeší, ale jen odsouvá. Obce měly navíc možnost požádat o povolení do konce března 2002. Tato povolení by platila deset let.

Zástupci Zlínského kraje již dříve odhadli celkové náklady na vybudování potřebných čistíren na devět miliard korun. Opakovaně poukázali na to, že malé obce na dotace ze státního rozpočtu nedosáhnou.

Ředitel odboru vodohospodářské politiky ministerstva zemědělství Miroslav Král však zastává názor, že problém je možné řešit kombinací státních peněz a žádostí o výjimky. Pro letošní rok bude podle něj možné využít peníze z programu výstavby a obnovy infrastruktury vodovodů a kanalizací. V programu rozvoje venkova budou moci malé obce od letošního roku využít ročně až 620 milionů korun. Tento program rozvoje venkova v těchto dnech notifikovala EU, informoval dnes členy výboru.

O novele definitivně rozhodnou poslanci na některé z příštích schůzí.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů