Pátek, 26. dubna 2024

Čistírnu odpadních vod by v budově s vikýřovými okny pod Čertovými skalami nikdo nehledal

Čistírnu odpadních vod by v budově s vikýřovými okny pod Čertovými skalami nikdo nehledal

LIDEČKO - Nová budova vyrostla během uplynulých měsíců pod Čertovými skalami na okraji Lidečka. Má vikýřová okna a v nich muškáty, dřevěné obklady i oplocení, nechybí ani předzahrádka. Výletníci by si ji snadno mohli splést s místním motorestem, kdyby zde nechyběli hosté a personál. Čistírna odpadních vod, která byla vybudována v rámci miliardového ekologického projektu Čistá řeka Bečva, je mezi svými kolegyněmi skutečnou raritou.

"Úmyslně byla navržena tak, aby zapadla do rekreačního prostředí. Mnohdy se proto stává, že lidé chodí kolem a chtějí se v ní ubytovat," říká s úsměvem místostarosta Vsetína a kontraktační autorita projektu Jaromír Kudlík. Turisty klame i skutečnost, že v okolí budovy není cítit žádný zápach.

"Aby vzduch vycházející z čistírny neobtěžoval okolí, je odsáván a čištěn přes speciální kůrkový filtr," vysvětluje náměstek ředitele společnosti Vodovody a kanalizace Ladislav Kroča.

Nová úpravna odpadních vod o velikosti a vzhledu většího penzionu může obsloužit až pět tisíc lidí z Lidečka a jeho okolí. "Je vybavena nejmodernější technologií," přibližuje Kroča s tím, že denně čistírnou protéká dvě stě šedesát kubických metrů odpadních vod.

"V současné době je sice vytížena jen ze šedesáti procent, ovšem její kapacita je dopředu připravena i pro realizaci druhé etapy projektu, při které budou na kanalizaci připojeni další obyvatelé," objasňuje ředitel společnosti Vodovody a kanalizace Leopold Orság. Pro srovnání, vsetínská čistírna odpadních vod má osmkrát větší kapacitu.

Podobná čistírna odpadních vod byla v rámci projektu vybudována také na Hovězí, ovšem ta pod Čertovými skalami má ještě jednu specialitu. "Vyrostla na průzkumném vrtu, hlubokém téměř dva tisíce metrů, při němž se v šedesátých letech zjišťovalo, zda na tomto území není nafta. Experti nám tak museli potvrdit, že vrt můžeme zaslepit," dodává Orság.

http://zlin.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů