Čtvrtek, 25. dubna 2024

Hasiči představí novou techniku

Hasiči představí novou techniku
Atraktivní praktické ukázky protipovodňových opatření doprovázené výstavou moderní techniky Hasičského záchranného sboru ČR a Správy státních hmotných rezerv začaly na brněnském výstavišti v bazénu před pavilonem Z.

Po dobu všech tří dnů konání Ekologických veletrhů budou moci zájemci vidět nejlepší techniku, kterou HZS a Správa státních hmotných rezerv v oblasti ochrany před povodněmi disponují. Generální ředitel HZS ČR generálmajor Miroslav Štěpán navštíví brněnské výstaviště ve středu 30. května.

„Tato moderní technika může být využita při zásazích v souvislosti s povodní, a to jak v oblasti záchranných prací, čerpání vody, humanitární pomoci nebo podmínek pro nouzové přežití,“ uvedl kpt. PhDr. Petr Kopáček, tiskový mluvčí MV-generální ředitelství HZS ČR. Návštěvníci uvidí např. zcela nový multifunkční záchranný člun HZS hl. m. Prahy, unikátní mobilní čerpací stanici určenou k čerpání velkého množství vody, kontejnerový systém pro dálkovou přepravu vody, jenž dokáže čerpat vodu z hloubky až 60 m a dopravovat již na kilometrovou vzdálenost. Dále kontejner nouzového přežití, který by např. při povodni poskytl útočiště až 50 osobám. Předvedeny budou i mobilní úpravny vody či elektrocentrály. Většina demonstrované techniky je nová a např. při povodních v roce 1997 ještě nebyla k dispozici. V letošním červenci respektive srpnu si ČR připomene deset a pět let od katastrofálních povodní, které nás zasáhly v roce 1997 a 2002.

Demonstrace techniky a protipovodňových opatření na brněnském výstavišti byla zorganizována v rámci příprav rozsáhlého protipovodňového cvičení Vltava a Labe 2007, které ministerstvo vnitra ve spolupráci s dalšími institucemi zodpovědnými za povodňovou ochranu připravují na září. “Třídenní cvičení bude mít komunikačně štábní charakter, jeho cílem bude především procvičit činnost a vzájemnou komunikaci povodňových orgánů a orgánů krizového řízení během povodní velkého rozsahu. Cvičení se bude odehrávat na území celkem šesti krajů a hl. m. Prahy podél toků Vltavy a Labe. Vedle ústředních správních úřadů se ho zúčastní povodňové orgány 31 obcí s rozšířenou působností a 97 dalších sídel. Toto cvičení patří k vůbec největším svého druhu v historii ČR. Vzhledem ke štábnímu charakteru by nemělo narušit běžný život občanů.

Pro představitele obcí, odborníky a veřejnost budou v přilehlém kontaktním centru také připravena odborná školení a přednášky s tématy ochrany před povodněmi. Zájemci získají informace o protipovodňových opatřeních, které si občan může zabezpečit sám, která řešení může zabezpečit obec a jaké technické prostředky budou nasazeny pro záchranné práce a ochranu obyvatelstva. Jde o součást celostátního projektu „Ochrana před povodněmi,“ jehož cílem je systematická příprava představitelů obcí v oblasti ochrany před povodněmi, a který vyvrcholí v době předsednictví České republiky v Evropské unii v roce 2009.

Ukázky techniky probíhají každý den v bazénu a přilehlých plochách před pavilonem Z v 10.00, 11.30, 13.00 a 14.30 hodin.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů