Čtvrtek, 28. března 2024

Prezentuje se klastr pro biologické čištění vody

Prezentuje se klastr pro biologické čištění vody
Na výstavě Vodovody - Kanalizace se poprvé představuje klastr Water Treatment Alliance, jehož nosným programem je aplikace technologie biologického čištění a chemické úpravy vody USBF (Upflow Sludge Blanket Filtration).

Tato technologie využívá k oddělení suspenze biologického aktivovaného kalu od vyčištěné vody efektu vločkového mraku - fluidního filtru. Aplikace USBF je v čištění vody stále žádanější nejen pro vysokou účinnost a vynikající parametry vyčištěné vody, ale i díky nižším provozním nákladům a menší rozměrové náročnosti ve srovnání s klasickými technologiemi.

Klastr Water Treatment Alliance (WTA) vznikl před rokem a v současnosti sdružuje šestnáct firem působících v oblasti čištění a úpravy vody. "Smyslem WTA je poskytnout zákazníkovi komplexní řešení v oblasti dodávky technologických celků pro čistírny a úpravny vody. Spolupráce je postavena na vysoké inovativnosti sdružených firem a na synergických efektech, které v rámci kooperace vznikají," vysvětlil ředitel WTA Lubomír Vlach. Spojení firem do klastru podle jeho slov přineslo možnost získat dotace na některé společné aktivity v oblasti marketingu a inovací, vystupování jako jediné právní osoby navíc posílilo vyjednávací pozici ve vztazích s odběrateli. Součástí WTA jsou také dvě univerzity, které spolupracují v rámci transferu technologií a výzkumu a vývoje.

Hlavním cílem sdružení je proniknout na světové trhy v oblasti dodávky technologických celků pro čistírny a úpravny vody. Klastr v čele se společností Ecofluid Group, s . r. o., jako nositelem patentově chráněné technologie USBF již realizuje první společnou zakázku v Litvě. O dalších významných kontraktech právě jedná s ruskými partnery, kteří chtějí spojit čištění odpadních vod metodou fluidní filtrace s výrobou energie nebo vysoce kvalitního humusového hnojiva. S nabídkou klastru WTA se návštěvníci Ekologických veletrhů mohou seznámit v pavilonu C.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů