Sobota, 20. dubna 2024

Státní správa hmotných rezerv poprvé na výstavišti

Státní správa hmotných rezerv poprvé na výstavišti
Tiskové středisko BVVPoprvé se na Ekologických veletrzích v bazénu před pavilonem Z v rámci ukázek protipovodňových opatření prezentuje Státní správa hmotných rezerv. Jedná se o mosty, stany, čluny, zařízení na pitnou vody a další pomůcky, které se využívají při případných povodních, katastrofách či teroristických útocích.

Státní správa hmotných rezerv zapůjčuje tyto věci obcím, městům, hasičům apod. bezplatně. Součástí půjček jsou též deky, ošacení, základní balíčky hygienické potřeby nebo vysoušeče.

Hospodářská opatření pro krizové stavy a ropná bezpečnost jsou v její koncepci pojímány jako součást krizového a obranného plánování státu, řízených Vládou ČR. V rámci nich se správa podílí na zajišťování efektivního využití hospodářských zdrojů pro řešení krizových situací vojenského i nevojenského charakteru. Správa má koordinační roli při zabezpečování věcných zdrojů. Jejich skladba je přizpůsobována potřebám řešení, především v nevojenských krizových situacích. Správa tedy zabezpečuje financování, obměnu, půjčku, nájem, prodej, skladování apod. státních hmotných rezerv. Podílí se také na humanitární pomoci.

Protipovodňových ukázek se účastní také ministerstvo dopravy, tradičně prezentuje různé varianty nouzových přemostění toků. „K vidění je například silniční most, který se staví na pilíře. Jeho maximální délka je 21 metrů, nosnost dosahuje až 60 tun, přičemž stavba trvá pouhých pět hodin. Tento most byl například použit při loňských povodních na Vysočině u Čížova,“ řekl vedoucí oddělení ochrany obyvatelstva Úřadu městské části Brno-sever Jaroslav Hradil.

Josef Piták, viceprezident České protipovodňové asociace uvedl, že letošní ukázky, mezi nimiž je mnoho novinek, navštívilo mimo jiné na stovku starostů z celé ČR, zejména z obcí a měst, kde se uskuteční letos na podzim protipovodňové cvičení Vltava – Labe 2007. „Zájemci mají v Brně možnost shlédnout ochranu proti velké vodě v celé její šíři, od preventivních opatření až po odstraňování následků,“ konstatoval Piták.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů