Pátek, 26. dubna 2024

Voda na koupání v EU je převážně čistá; situace v ČR se zlepšuje

Voda na koupání v EU je převážně čistá; situace v ČR se zlepšuje

Na převážné většině evropských pláží i ve vnitrozemských sladkovodních nádržích je voda na koupání čistá, a kvalita vody na koupalištích se dokonce v loňském roce zvýšila. Výrazně čistší voda byla i v českých přehradách a rybnících. Vyplývá to z pravidelné zprávy, kterou před začátkem letní dovolenkové sezony zveřejnila Evropská komise. Podle údajů za rok 2006 se mohou lidé bezstarostně koupat na více než 95 procentech pláží v EU, čistou vodu má také téměř devět z deseti koupališť ve vnitrozemí.

Evropská komise porovnávala vzorky, které během loňských letních měsíců odebrali hygienici ve 25 členských zemích EU. Celkem zkoumala kvalitu vody na 14.345 plážích a v 6749 sladkovodních nádržích. Mořská voda povinným standardům vyhovuje prakticky vždy s výjimkou 1,5 procenta pláží, kde voda v roce 2006 ke koupání dost čistá nebyla.

Sladkovodní nádrže jsou na tom o něco hůře - povinná kritéria splnilo 88,6 procenta evropských přehrad, rybníků, jezer a koupališť, což je oproti roku 2005 zlepšení. Vodních ploch nevhodných ke koupání bylo v EU loni 284, to jest 4,2 procenta. ČR se letos v klasifikaci komise objevuje potřetí a zatím pokaždé se čistota vody v českých nádržích v meziročním srovnání výrazně zvýšila. Zatímco v roce 2004 povinným normám čistoty vody neodpovídala ani polovina odebraných vzorků, loni vyhovovaly už více než tři čtvrtiny vodních ploch.

V Česku je také čím dál více míst, která splňují přísnější orientační normy kvality vody. Zatímco před třemi lety těmto náročnějším kritériím odpovídalo jen necelých 40 procent koupališť, loni už jich bylo přes polovinu. Naopak nevyhovující byla v roce 2006 voda na 16 z celkem 188 sledovaných míst v ČR.

Nejvíce míst, která byla nevhodná pro koupání, bylo loni v létě na severozápadě Česka. Ze 37 sledovaných koupališť byla v šesti voda nevhodná ke koupání a na třech místech bylo dokonce koupání zakázáno. Byl mezi nimi například Oborský rybník v Libuni, Tichá Orlice v Borohrádku nebo přehradní nádrž Seč.

Naopak nejčistší vodu lze podle údajů komise najít na severní Moravě. Přísnějším kritériím tam odpovídá 23 z 27 sledovaných vodních ploch - například přehradní nádrže Slezská Harta nebo Žermanice. Podrobnou zprávu o stavu čistoty vody v ČR lze najít na webových stránkách EK

www.ec.europa.eu ,

kvalitu vody na sledovaných místech lze vyhledat v internetovém atlasu na adrese

http://www.ec.europa.eu/water/cgi-bin/bw.pl?water=-1&code=CZ&level=1 .

Kvalita vody ke koupání v ČR

 

2004

2005

2006

celkem hodnocených koupališť

176

176

188

z toho vyhovuje povinným normám

87 (49,2 %)

119 (67,6 %)

148 (78,7 %)

z toho vyhovuje přísnějším orientačním normám

68 (38,6 %)

76 (43,2 %)

100 (53,2 %)

nevyhovuje povinným normám

20 (11,4 %)

25 (14,2 %)

16 (8,5 %)

koupaliště, kde bylo koupání zakázáno

13 (7,4 %)

17 (9,7 %)

18 (9,6 %)

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů