Pátek, 19. dubna 2024

Voda pro Brno má i kojeneckou kvalitu. Je však tvrdá

Voda pro Brno má i kojeneckou kvalitu. Je však tvrdá

Brno - Ač to při pohledu na dno varných konvic či na vodní kámen v automatických pračkách tak úplně nemusí vypadat, kvalitu vody by Brňanům mohli leckde závidět.

„Pitnou vodu pro Brno čerpáme převážně z podzemního zdroje v Březové nad Svitavou, kde z některých vrtů dokonce dosahuje kvality kojenecké vody,“ popsal Jaroslav Jandl, ředitel vodárenské sekce Brněnských vod a kanalizací.

Pitná voda pro Brno je vlastně taková směska

Až do Brna ovšem taková kojenecká voda nedoteče. Hned v Březové se totiž smíchá s vodou ze studní položených výše. Ta už kvůli dusičnanům limity kojenecké vody nesplňuje. Důvod míchání vod je prostý, sedm studní s vodou v kojenecké kvalitě by celé Brno zásobit nedokázalo. I přesto je však zdroj v Březové tak čistý, že vodu stačí pouze vydesinfikovat. Poté už může téct rovnou ke svým odběratelům.

Březovskou vodu doplňuje částečně ještě Vírská přehrada. „Ve zdejší úpravně vody Švařeč se voda sice již musí čistit chemicky, ale díky novým technologiím dosahujeme výborné kvality,“ řekl Jandl.

Převážná část vody z Březové putuje do vodojemu v Čebíně, kde se smíchá s tou z Víru a odtud už tečou rovnou do Brna.

Každý, kdo v Brně kupuje balenou vodu pro dospělé, je tak podle Jandla bohatý a rozhazuje peníze. „I testy před časem ukázaly, že to, co teče z našich vodáren, je mnohdy lepší než kupovaná voda,“ podpořil své tvrzení.

Jako záložní zdroj funguje v Brně také pisárecká úpravna vody, která ji čerpá přímo ze Svratky. „Tady už musíme vodu čistit chemicky poměrně dost. Ale v současné době tuto úpravnu využíváme minimálně,“ uvedl Jandl.

Změkčit vodu v Brně? Zbytečná ztráta kvality!

Za to, že Brňané musí velmi často čistit rychlovarné konvice a topná tělíska v pračkách a myčkách, nemůže ani tak přílišná tvrdost brněnské vody, ale spíš fakt, že tyto spotřebiče vodu ohřívají.

„Voda pro Brno je poměrně tvrdá sama o sobě. Ale vodní kámen se tvoří hlavně proto, že podzemní zdroj z Březové obsahuje kyselé uhličitany. Právě z nich varem uteče vodík a zůstane pouze uhličitan vápenatý, který se v konvici nebo na tělísku usadí v podobě vodního kamene,“ vysvětlil Jandl.

Tuto takzvanou přechodnou tvrdost vody by ve vodárnách odstranit mohli, avšak nedělá se to. „Podle mého by to byl hřích, snížila by se tím vlastně vyváženost látek, které ta voda přirozeně obsahuje, což by vedlo ke zhoršení její kvality,“ řekl Jandl.

Kvalitu vody pro Brňany hlídají i pstruzi

Na kvalitu vody ve vodárnách velmi dbají. „Denně kontrolujeme zdroje i přítoky a také samotnou vodu ve všech fázích úpravy,“ popsal Jaroslav Jandl. Při kontrolách dokonce používají pracovníci vodáren i živé ryby.

„Ve Švařci i v Březové nám stojí velké akvárko se pstruhy, do něhož přitéká voda přímo ze zdroje. Kdyby tedy nádrž nebo studny někdo třeba otrávil, ryby to poznají jako první. A pro nás je jakýkoliv jejich úhyn varovným signálem,“ vysvětlil Jandl.

I při putování Brnem je voda pod neustálým dohledem. Pracovníci vodáren musí každý měsíc v rámci brněnské odběrní sítě obejít sto míst. „Jsou rozprostřena tak, aby pokryla celé území města. Padesát z nich je stálých, zbylá padesátka se každoročně losuje,“ řekl Jandl.

Vzorky vody pak putují do akreditované kontrolní laboratoře vodárny. Ta je podle Jandla zcela nezávislá na vodárně.

Lidé, kteří mají pocit, že jim doma z kohoutku neteče ta správná voda, se mohou také obrátit na tuto laboratoř. „Bereme to jako reklamaci, vzorek přijmeme a uděláme jeho rozbor. Samozřejmě je možné kontaktovat i pracovníky hygieny,“ uvedl Jandl.

Denní spotřeba pitné vody v Brně dosahuje až osmdesáti tisíc kubíků. Ve vedrech to bývá i přes devadesát. Před rokem osmdesát devět ovšem vody odtékalo dvojnásobné množství. Svědčí o tom i celoroční statistiky. „Loni jsme za celý rok vyrobili 32 milionů kubíků vody, v roce 1989 to bylo ještě 65 milionů,“ informoval Jandl.

Zdroj:Rovnost - Brněnský a jihomoravský deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů