Čtvrtek, 18. dubna 2024

Některá města budou asi muset změnit smlouvy s vodárnami

Některá města budou asi muset změnit smlouvy s vodárnami

Některá české města a obce zřejmě budou muset změnit smlouvy s firmami, provozujícími jejich vodohospodářskou infrastrukturu, aby v budoucnu dosáhly na evropské dotace určené na modernizaci vodovodů a kanalizací. Vláda dnes totiž schválila ministru životního prostředí Martinu Bursíkovi mandát pro jednání s Evropskou komisí o podmínkách čerpání evropských peněz na české vodovody a kanalizace, který s podobnou variantou počítá.

EK se již delší dobu nelíbí tuzemské provozovatelské smlouvy mezi obcemi a vodárenskými firmami a poskytnutí peněz na vodohospodářské projekty podmiňuje změnou dosavadní praxe. Komise má výhrady k délce smluv až 25 let, obsahu i výběrovým řízením na provozovatele vodovodů.

Bursík dnes novinářům řekl, že vládou schválený mandát pro jednání s EK například u smluv uzavřených v letech 1992 až 1994 připouští takové podmínky pro žadatele o evropské dotace, které města a obce přimějí ke změně smluv s firmami provozujícími jejich vodovody a kanalizace. Změny by se měly týkat například garancí kvality dodávek vody, ceny či efektivity. "Ve výjimečných a odůvodněných případech existuje i možnost, že bude nutné zkrátit délky smluv (mezi obcemi a firmami provozujícími jejich vodohospodářskou infrastrukturu), které byly v některých případech uzavřeny na 30 let nebo dokonce na dobu neurčitou," upozornil Bursík.

Ministr připomněl, že Česko o podmínkách dotací na modernizaci vodohospodářské infrastruktury českých měst a obcí jedná s EK tři roky. "Je velmi důležité tento vleklý spor s EK vyjednat, abychom odblokovali operační program životní prostředí a mohli začít čerpat finanční prostředky," uvedl. Dodal, že v tomto operačním programu je pro Česko v letech 2007 až 2013 připraveno celkem 4,317 miliardy eur; největší částka půjde právě na vodohospodářskou infrastrukturu měst a obcí.

Podle nově dohodnutých podmínek by EK měla posuzovat šest vodohospodářských projektů, které již česká města odeslala do Bruselu. "Samozřejmě udělám vše pro to, abych vyjednal co nejlepší podmínky pro ČR," podotkl Bursík.

Česko se zavázalo do konce roku 2010 splnit požadavky EU na čištění odpadních vod, což si podle propočtů ještě vyžádá investice za desítky miliard korun. Značná část těchto peněz by měla přijít právě z evropských fondů.

V Bruselu ale ČR narazila s provozovatelskými smlouvami. Čeští zástupci koncem loňska navrhli kompromisní podmínky, mimo jiné zkrácení smluv na deset až 15 let a nová výběrová řízení tam, kde EU přispěje na část infrastruktury. Brusel ale odpověděl, že řešení považuje za nedostatečné a požaduje další zpřísnění kritérií pro provozovatelské smlouvy.

 

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů