Sobota, 20. dubna 2024

Voda z rybníků a polí zaplavila ve Zlíně na 50 domů a sklepů

Voda z rybníků a polí zaplavila ve Zlíně na 50 domů a sklepů
Zlín - Voda valící se po vydatné bouřce z rybníků, okolních polí a potoka zaplavila dnes odpoledne několik desítek domů ve zlínské městské části Prštné. Voda tekla po silnicích a přes zahrady. Podle prvotního průzkumu zaplavila přibližně 50 domů a sklepů, řekl ČTK na místě mluvčí krajských hasičů Ivo Mitáček.

Voda doslova protekla městskou částí a za sebou zanechala až deseticentimetrovou vrstvu bláta a naplavenin. Silný proud poničil na několika místech části komunikací. Úklidové práce potrvají zřejmě až do pozdních večerních hodin, do té doby zůstane v této části města omezena také doprava.

Nikdo z lidí nebyl podle záchranářů zraněn. Hasiči však z valící se vody zachránili asi patnáctiletého chlapce, kterého u silnice strhla přívalová vlna. Sám se snažil zachránit velkou štiku, cestička pod ním se ale utrhla a zůstal až po krk ve vodě, z níž neměl dostatek sil se dostat ven. Ve stejném místě se podle svědků propadla i malá holčička, kterou zachránila jedna z obyvatelek.

Původní informace, že voda protrhla hráz rybníka, se během odpoledne nepotvrdila. Po opadnutí vody se zatím větší poškození na hrázích ani jednoho z pěti rybníků neukázalo. "Jedna z přepustí, která je součástí valu, je však značně poškozena na jednom z horních rybníků," upřesnil ČTK mluvčí hasičů. Nádrže zřejmě při průtrži mračen nestačily vodu zachycovat a postupně se přelévaly přes všech pět rybníků.

Na místě zasahovalo deset jednotek profesionálních i dobrovolných hasičů, kteří s sebou přivezli čerpadla i záchranný člun. V podvečer se nad Zlínem umoudřilo i počasí, přestalo pršet a vysvitlo slunce. Následky záplav pomáhali lidem likvidovat i dobrovolníci a pracovníci technických služeb, kteří přistavili kontejnery na poničené věci. Do ulic vyjela i těžká technika. Oblast byla těžko průjezdná, na všech přístupových cestách dopravu řídili policisté a strážníci.

Voda lidem většinou zaplavila sklepy nebo zůstala stát v zahradách. Jedna z nejvíce postižených rodin před přívalovou vlnou zachránila z garáže své vozidlo a vzápětí voda do garáže pronikla. "Potom jsem rychle ucpal všechny přívody a víc už to ale nešlo. Zůstala tam veškerá kola, nářadí a všechny další věci. Je tam toho hodně," popsal mladík. Voda ve sklepních a garáži dosahovala až do výšky 1,5 metru.

Voda kromě rodinných domů pronikla i do několika firem. V jedné z nich, která stojí uprostřed malého náměstíčka, bylo na chodbách asi pět centimetrů vody. Mezi dveřmi se podle majitele zachytila i ryba. "Voda má správně odtékat kanály. Bohužel se z nich ale vrací zpět na silnici a nám natéká přes vrch zpět do firmy a do sklepů," postěžoval si majitel firmy. Větší škody však asi nenastaly, voda zaplavila jen chodby nebo kanceláře, které stačilo vytřít. Voda zasáhla i některé chaty a chalupy.

Zdroj:Zlínské noviny
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů