Sobota, 20. dubna 2024

Na besedě Arniky se bude hovořit o koupání

Na besedě Arniky se bude hovořit o koupání

PRAHA – Ačkoliv se kvalita vod v České republice neustále zlepšuje, najdeme přesto řadu míst, která jsou ke koupání nevhodná nebo je koupání výslovně zakázáno. Poslední předprázdninová beseda Arniky bude věnována právě problematice ochrany vod a informacím o tom, kde je možné se bezpečně koupat a kde si lze zjistit informace o stavu vody ve svém okolí. Veřejná beseda se koná ve středu 13. června v knihovně Arniky a je přístupná pro širokou veřejnost zdarma.

Kateřina Hlavatá, která se v Arnice zabývá ochranou vod, bude hovořit o tom, jak jsou možnosti koupání v přírodě sledovány, jakým pravidlům podléhají různé typy míst pro koupání – od koupališť k tzv. koupacím oblastem, které sledují krajské hygienické stanice, až k místům, která jsou mimo kontrolu. „Pomyslně procestujeme po vodních plochách celou republiku – dozvíme se o tom, které regiony nejsou pro koupání vhodné, kde je nejčistší voda a jaké možnosti blízkého a kvalitního koupání mají Pražané,“ říká Hlavatá.

„Zajímavá bude také diskuze o výskytu sinic a řas. To je nejčastější informace, která se objevuje v médiích během letních měsíců, ale mnoho lidí už neví, zda a jak jsou nebezpečné, co mohou způsobit, ale třeba i jak je rozeznat,“ doplňuje Hlavatá.

Její beseda se dotknem i tématu znečištění vod a jeho vývoje v posledním desetiletí. Například Labe bylo dříve vnímáno jako „stoka Evropy“ a dnes je možné se v něm koupat. Návštěvníci besedy se dozví jak jsou na tom další řeky, co je nejčastěji znečišťuje či jak lze vodu chránit, abychom se v ní mohli bez starostí koupat.

„Téma koupání v přírodě jsme na červnovou besedu Arniky zvolili záměrně,“ vysvětluje Lenka Petrlíková Mašková, organizátorka přednášek. „Právě v létě řada lidí poznává přírodu nejen v blízkosti svého domova a my jim chceme přinést zajímavé tipy na koupání v přírodě. A koupání je přece jedna z nejoblíbenějších letních zábav. Chceme lidem ukázat, že v létě nemusí do drahých akvaparků a bazénů, ale mohou si při koupání užít i klidnějšího prostředí a vody bez chloru.“

Beseda o koupání se uskuteční ve středu 11. června  od 18 hodin v knihovně sdružení Arnika na Žižkově (Chlumova 17, Praha 3). Arnika pořádá přednášky s diskusemi na různá témata související s ochranou přírody každou druhou středu v měsíci od 18 hodin ve své žižkovské knihovně (Chlumova 17, Praha 3) – kromě prázdnin. Vstup je zdarma. V žižkovské klubovně Arniky je k dispozici také knihovna s více než dvěma tisíci knih, publikace o životním prostředí, desítky videokazet a řada titulů tématických časopisů.

Přednáška byla finančně podpořena Ministerstvem životního prostředí ČR v rámci společného programu SSEV Pavučina a ČSOP Národní síť středisek ekologické výchovy.

Přednáška se zároveň koná v rámci projektu Podpora účasti veřejnosti při plánování v oblasti vod, podpořeném z fondu Transition Facility 2004 EU.

 Tisková zpráva sdružení Arnika

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů