Sobota, 20. dubna 2024

Návštěva hlubin jen pro zdravé a připravené

Krása korálových útesů už není nedostupná.
Návštěva hlubin jen pro zdravé a připravené

Potápění se z exkluzivní záliby podivínů stalo masovou záležitostí, kterou nabízejí cestovní kanceláře na každém kroku. Z výletů do království ticha se však rok co rok někteří potápěči nevrátí - svět pod hladinou neodpouští lehkomyslnost, neznalost ani chyby.

V červenci 2004 zahynul v moři u Korsiky pětapadesátiletý zpěvák Karel Zich. Pitva jako příčinu smrti prokázala infarkt. Zjistilo se ale, že člen skupiny Spirituál kvintet trpěl závažnou srdeční chorobou. Je velmi pravděpodobné, že důkladné vyšetření před zahájením potápěčského výcviku by nemoc odhalilo...

Pokud při potápění zemře známá osobnost jako Karel Zich nebo o několik let dříve novinář, publicista a ochránce přírody Josef Velek, upoutá to zájem médií. Jenže každým rokem pod vodou zahyne několik Čechů, aniž by to vzbudilo větší pozornost. Přinejmenším pro ty, kdo se na potápění teprve chystají, je škoda, že se nedozvědí příčinu těchto tragédii. Tou je totiž téměř vždy nějaká lidská chyba.


Hluboký modrý vesmír

Svět pod vodou má neobyčejnou krásu - je to ale prostředí pro nás cizí. Dá se přirovnat k vesmíru: i zde existuje cosi jako stav beztíže a především tu není co dýchat. V mnoha ohledech ale může být hlubina ještě nepřátelštější. Třeba mezi kosmickým vakuem a povrchem Země je několikanásobně menší tlakový rozdíl než mezi hladinou a hloubkou pouhých třiceti metrů. A přestože vydat se do vesmíru bez důkladného výcviku si netroufne nikdo, při potápění to bývá jev velmi častý.

Možností, jak se na potápění připravit, se nabízí řada. Zdánlivě nejjednodušší je zaplatit si kurz přímo u moře. V každém známějším letovisku je takových škol několik. Má to ale vady na kráse. Především do těchto kurzů vstupují lidé bez znalosti svého zdravotního stavu, což je zejména ve vyšším věku na pováženou. Další spočívá v tom, že komunikovat s domorodým instruktorem o bezpečnostních zásadách potápění v cizím jazyce není jednoduché. Leckdy ani pro onoho instruktora.

Zkušení potápěči proto doporučují přijet k moři již s hotovým výcvikem z některé české potápěčské školy či klubu. K mezinárodně uznávané potápěčské kvalifikaci přitom existují dvě nejběžnější cesty: kurzy CMAS a kurzy PADI. Každý z nich má poněkud odlišný přístup, výsledkem obou by však měl být potápěč, který ponor přežije ve zdraví.


Zvolte ověřený výcvik

Někdejší Svazarm sice není organizace, na kterou bychom mohli být dvakrát pyšní, nicméně, kdo se chtěl před rokem 1989 potápět, většinou se jí nevyhnul. A je nutné přiznat, že tehdejší výcvik byl neobyčejně poctivý. Adept nejen že musel projít důkladnou lékařskou prohlídkou u mnoha specialistů, ale absolvoval také přednášky z teorie potápění. Mnohahodinový výcvik v bazénu i volné vodě zakončený zkouškou byl samozřejmostí.

Ve skutečnosti nešlo o výmysl Svazarmu, ale o metodiku vycházející z praxe mezinárodní potápěčské organizace CMAS. Podobně pojaté kurzy (tentokrát ovšem už označované jako CMAS a s jinak nazývanými kvalifikačními stupni) u nás probíhají stále. Nejčastěji je provozují potápěčské kluby sdružené ve Svazu potápěčů ČR. Kdo je členem takového klubu, přijde poměrně levně k celosvětově uznávanému oprávnění. CMAS je pro ty, kdo to s potápěním myslí opravdu vážně a dlouhodobě.

Také PADI je mezinárodně respektovaný systém, na věc jde ale z jiné strany. Předpokládá především zájemce, kteří chtějí pod vodu rychle, protože možná už za rok se místo potápění budou pohupovat pod mostem na kusu gumy nebo sjíždět Mt. Everest na snowboardu. Výcvik PADI to tedy s teorií nepřehání, účastník se ale přesto doví vše, co potřebuje. Jde o vysloveně komerční systém, takže není třeba být členem žádného klubu.

Cena základního kurzu potápění s přístrojem ODW (Open Water Diver) se u systému PADI i CMAS pohybuje přibližně mezi šesti až deseti tisíci korun. Záleží však také na tom, zda má frekventant vlastní výstroj, zda se závěrečná část odehrává v Česku nebo v zahraničí, a na řadě dalších okolností. Ceníky je proto vhodné prostudovat opravdu podrobně. Například moravská firma Dive Center nabízí kurz PADI ODW (základy teorie, ponory v bazénu a ve volné vodě) za přibližně osm tisíc v domácích vodách, a za asi deset tisíc v evropských zahraničních lokalitách. U firmy Subaqua stojí obdobný kurz CMAS zhruba šest tisíc korun.

Existují i jiné výcvikové systémy, například SSI, IANTD a další, většinou jsou však méně rozšířené. V každém případě zkušení potápěči varují před kurzy, které nabízejí neznámý systém, jehož heslem je "potápěčem snadno a rychle".


Jako delfín

Potápění s dýchacím přístrojem, je úžasný zážitek. Má ale i své zápory. Mimo jiné nutnost jít pod vodu ověšen několika desítkami kilogramů techniky, jejíž pořízení může vyjít i na stovky tisíc korun. Je prakticky nemožné toto vše dopravit k moři za přijatelné náklady a tam navíc zajistit plnění tlakových lahví, loď a další náležitosti, aniž byste se zruinovali. Proto jsou u moře potápěčská centra, kde vám vše půjčí, zařídí a vyvezou vás na zajímavé podmořské lokality. Samozřejmě, pokud máte mezinárodně platnou kvalifikaci nebo když si u nich kurz uděláte. Někdy vám dokonce až před nos přivedou tvory, které jste dosud znali jen z televize - co by taková ryba pro kus žvance neudělala. Ne každému ale vyhovují "instantní" ponory zbavené sebemenšího nádechu překvapení a objevování. Jinou možností jsou zájezdy na speciálně vybavených jachtách.

Existuje ale i snazší a levnější cesta, jak obdivovat svět ticha: takzvané šnorchlování (snorkeling) neboli potápění na zadržený dech. V nejjednodušší podobě k tomu stačí výbava za tři tisíce korun. Nedostanete se sice tak hluboko jako s přístrojem a musíte se vracet na hladinu pro vzduch. Nejste už tedy jako ryba ve vodě, ale spíš jako delfín - což koneckonců také není špatné.

Ať už s přístrojem nebo bez něj - nikdy pod vodou nezapomínáme, že tu jsme jen hosty ve světě, kde je na co se dívat. Lidé, kteří potápění vnímají jako adrenalinový sport a terapii komplexů méněcennosti, obvykle připravují problémy sobě i druhým. n


Zajímavé internetové adresy

*

www.stranypotapecske.cz - Strany potápěčské, asi nejzajímavější nekomerční český web na toto téma

*

www.svazpotapecu.cz - Svaz potápěčů České republiky

*

www.padi.com - Organizace výcviku PADI (anglicky)

*

www.cmas2000.org - CMAS, Světová potápěčská federace (anglicky, francouzsky, španělsky)

AUTOR: Jan A. Novák
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů