Čtvrtek, 25. dubna 2024

Vodáci na Ohři se budou lépe orientovat

Vodáci na Ohři se budou lépe orientovat

Naučná stezka na řece Ohři patří mezi projekty, které mají významně podpořit vodácký sport a vodáckou turistiku. Soustava naučných panelů nabízí informace o přírodních a historických zajímavostech regionu. Zároveň ale nabízí praktické údaje související s tábořením, ubytováním a sociálním zázemím.

Projekt takzvané vodácké stezky realizuje Karlovarský kraj. Samotný impuls k záměru vzešel od lidí, kteří řeku Ohři a potřeby místních vodáků dobře znají. Základem projektu je osazení takřka sedmi desítek informačních panelů. Většina už slouží v úseku Cheb a obec Boč. Zbývající ještě čekají na svou instalaci na území Ústeckého kraje, kam řeka Ohře směřuje. Informační panely o velikosti 60x90 cm, obsahují textovou část ve třech jazycích, fotografie a loga firem, které se na projektu podílejí. Ještě letos by k projektu hejtmanství mělo vydat informační letáky. Cíl projektu je jasný, zajistit, aby vodáci regionem pouze neproplouvali, ale aby více využili jeho nabídek.

Přispět by k tomu měla i nabídka kvalitních tábořišť. Ještě před několika lety většina nabízela podstatě pouze palouk vhodný k zakempování i když výjimky samozřejmě existovaly. Dnes je situace určitě lepší. Na letní záplavu vodáků už reagovaly majitelé hospůdek, autokempů i tábořišť.

Ke kvalitnějším službám přispěje i nová loděnice v Karlových Varech na pravém břehu řeky Ohře u Chebského mostu. Vznikla po celkové přestavbě na místě původní loděnice, staré několik desetiletí. Loděnice nabídne kromě sociálního zařízení prostory pro vodáckou klubovnu, kavárnu, sklad na lodě a velkou terasu. Před budovou je i dostatek prostoru pro vybudování menšího kempu

Ovšem do slušného standardu má většina tábořit na Ohři stále poměrně daleko. Problém je i v tom, že dnešní vodáci dost velkou měrou přispívají k hromadění odpadků a to nejen kolem tábořišť. PET lahve a další odpadky místy dost nepěkně lemují břehy řeky.

Do budoucna Krajský úřad zamýšlí také zajistit lepší značení nebezpečných míst na Ohři - například jezy v Karlových Varech - Tuhnicích nebo v Radošově u Kyselky.

Zdroj:Český rozhlas
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů