Čtvrtek, 25. dubna 2024

Změní dotace EU provozovatelskou smlouvu vodařů?

Změní dotace EU provozovatelskou smlouvu vodařů?

HRADEC KRÁLOVÉ - Společnost Vodovody a kanalizace (VAK) Hradec Králové neví, zda bude kvůli získání dotace z Evropské unie na modernizaci muset změnit smlouvu o provozování své vodárenské soustavy. Zatím podnik s žádostí o dotaci přes půl miliardy korun na projekt v hodnotě asi 800 milionů korun neuspěl. Všechny dosavadní požadavky Bruselu přitom firma podle svého tvrzení splnila. Řekla náměstkyně hradeckého primátora a předsedkyně představenstva vodáren Pavla Finfrlová.

"Evropská komise stále měnila stanoviska a dělá to dojem, že do České republiky žádné peníze dát nechce. Čekáme, až nám konečně jasně řekne, co chce," řekla Finfrlová. Evropská komise má výhrady k některým ujednáním tuzemských provozovatelských smluv mezi obcemi a vodárenskými firmami. Poskytnutí peněz na vodohospodářské projekty podmiňuje změnou dosavadní praxe.

VAK Hradec Králové uzavřely provozovatelskou smlouvu v roce 2005 se společností Královéhradecká provozní z francouzské skupiny Veolia, a to na 30 let. "Pokud někdo jasně řekne, že překážkou udělení dotace je délka smlouvy, jsme připraveni jednat a udělat v tomto ohledu změnu," řekla Finfrlová.

Podle Královéhradecké provozní není deklarovaný problém délky smluv věcným problémem. "Oblast provozovatelských smluv je spíše než co jiného problémem zpolitizovaným. Smlouvy už uzavřené plně odpovídají českému i evropskému právu," sdělila ČTK mluvčí Královéhradecké provozní Radka Máslová. Dodala, že například připomínky na garanci dodávané vody nejsou opodstatněné, protože české normy jsou přísnější než evropské.

Mandát k jednání s Bruselem o podmínkách čerpání evropských peněz na české vodovody a kanalizace dostal podle červnového rozhodnutí vlády ministr životního prostředí Martin Bursík. Není přitom vyloučeno, že některé provozní smlouvy budou muset být změněny, například v jejich délce. Podle Finfrlové však provozní model uplatněný v okolních zemích Bruselu v poskytnutí dotací nevadil. "Čekáme, že Evropská komise také vysvětlí, proč jinde jí tento model nevadí a u nás ano," řekla.

Pokud VAK dotaci nezíská, je připraven začít s investicemi sám.

Bez dotace by ale cena vodného a stočného na Hradecku vzrostla ze současných 50 korun za metr krychlových vody zhruba o deset až 11 korun. Při získání dotace by zdražení činilo tři koruny na metr krychlový. Ředitel VAK František Barák již dříve řekl, že na rozhodnutí o dotaci je jeho firma ochotna čekat maximálně do konce roku. Hlavní část investic jde do stokových sítí a čistírny v Hradci Králové a kanalizací na Novobydžovsku.

Ostatní významné vodárenské společnosti v Královéhradeckém kraji v Trutnově, Jičíně a Náchodě takzvaný provozovatelský model nemají. Vodovody a kanalizace Trutnov a Vodohospodářská obchodní společnost Jičín již na své stomilionové investice do kanalizací a čištění vod dotace z EU získaly.

Zdeněk Rychtera

Zdroj:Hradecký deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů