Pátek, 19. dubna 2024

Úpravna vody v Plavu bude pracovat ekologičtěji

Úpravna vody v Plavu bude pracovat ekologičtěji

Vodohospodáři ukončili na Úpravně vody v Plavu na Českobudějovicku projekt s názvem Zajištění standardů Evropské unie ve vodárenské soustavě jižní Čechy. Projekt zahrnoval opravu vnitřku dálkového potrubí mezi vodojemem Zdoba u Temelína a vodojemem Hodušín na Táborsku v délce 40 kilometrů a rekonstrukci kalového hospodářství na plavské úpravně. 

V praxi to znamená zvýšení kvality pitné vody i ekologičtější nakládání s kaly. Vedoucí úpravny v Plavu František Rytíř k rekonstrukci kalového hospodářství doplil, že organické znečištění a nerozpustné látky, které se usadí v usazovacích nádržích na filtrech, se dříve vypouštěly na kalové laguny umístěné ve Vidově. Odtud pak byly nákladními auty odvezeny na skládku do Olešníku.

Nyní se kaly zpracovávají pomocí kalolisu, kde se je podaří slisovat na 30 - 35 procent sušiny. Tato hmota se snadněji převáží a v dohledné době vodohospodáři počítají i se zpracováním na kompost. Už se podle Rytíře uzavírají první smlouvy s firmami, které budou kaly kompostovat.

Zdroj:Český rozhlas
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů