Čtvrtek, 25. dubna 2024

Vodní živel pustošil obce, škody jdou do milionů

Vodní živel pustošil obce, škody jdou do milionů

KROMĚŘÍŽSKO -  Několik uhynulých domácích zvířat, desítky příbytků poničených vodou či bahnem, a možná až třicetimilionová škoda. To je výsledek ani ne hodinového přívalového deště, který se ve čtvrtek 14. června večer přehnal obcemi na Kroměřížsku.

„Silná bouře znásobená bahnem i kamením způsobila lokální záplavy v Pačlavicích, Pornicích, Věžkách, Bojanovicích, Zlobicích později i v Lutopecnách, Postoupkách a Kvasicích,“ vyjmenoval mluvčí krajských hasičů Ivo Mitáček.

Asi nejhorší situace nastala v Bojanovicích a ve Zlobicích, kde voda dosahovala i sto dvaceti centimetrů výšky a vnikla do dvou desítek příbytků. Někde poničila zahrádky, jinde zabila slepice či králíky a zdevastovala majetek. Potok, který Zlobicemi protéká, vytvořil  tok s šířkou až šedesát metrů.

Lidé na Kroměřížsku se vzpamatovávají z přívalu vody a bahna, vyplaveny a poničeny byly desítky domů
V pátek 15. června večer navíc obyvatele obcí na Kroměřížsku znovu vylekal krátkodobý silný déšť, který se přes region přehnal zhruba kolem půl deváté. „Už máme hlášen první výjezd, naštěstí jde jen o padlý strom přímo v Kroměříži, ale trochu s napětím čekáme, co se bude dít dál,“ hlásil před devátou večer mluvčí hasičů Mitáček.

V obcích nejhůře postižených čtvrteční kalamitou byl podle něj včera až do uzávěrky Deníku naštěstí klid. Lidé ale měli i tak celý den plné ruce práce s úklidem škod: mnozí navíc upozorňovali na to, že podobné řádění živlů se v kroměřížském regionu odehrálo téměř na den přesně před rokem.

 Není to ani rok, co jsem si nechala zrekonstruovat dům. Mám úplně zničenou plovoucí podlahu a zdi,“ postěžovala si Božena Bečvářová ze Zlobic. Také ona připomněla podobné, rok staré události.

„Osobně jsem byla za starostkou, aby nechala upravit koryto Věžeckého potoka, ale nikdo nic neudělal. Netvrdím, že by k nám voda nikdy nepřišla, ale mohlo by jí být třeba méně,“ podotkla žena.

Ještě hůře dopadli její sousedi, kterým se voda prohnala celým domem. Zničila interiéry, veškerý nábytek v přízemí, kotelny, kůlny, chlévy, kal vytékal z odpadů v koupelně. Jiným dokonce popraskaly zdi.
Vzniklá řeka vyplavila kanalizaci a septiky, ničila ploty, valila se přes silnice a mosty, strhávala, co jí stálo v cestě.

Déšť splavil  bahno z polí
Jak se událost vlastně seběhla? Po sedmnácté hodině ve čtvrtek večer se mezi městy Morkovice-Slížany a Kroměříž uvolnilo velké množství vody, které během hodiny splavilo bahno z polí do údolí a rozvodnilo místní potoky.  Nejdříve byly přívalovým deštěm a zvýšenou hladinou místního potoka zasaženy obce Pačlavice, Lhota a Pornice.

„V obcích je postiženo dvacet domů. Lidem to zaplavilo kromě příbytků i zahrádky,“ počítal starosta Pačlavic Pavel Čech.
Tamní oblast pomáhali uklízet kromě hasičů i pracovníci zemědělského družstva v Morkovicích. „Je to půda z našich polí, letos ji uklízíme potřetí,“ řekl vedoucí družstva Tomáš Zezulák s tím, že v obci ve čtvrtek spadlo osmdesát milimetrů vody. Za Pačlavicemi směrem na Osíčany byla kvůli naplavenému bahnu dokonce ochromena doprava. Další zaplavenou obcí byly Věžky. Tam škody způsobily pouze déšť a nánosy z polí.

„Tady se voda nedržela, dá se říci, že domy jenom proletěla,“ popsal jeden z místních Vojtěch Gajdoš s tím, že podobnou situaci ve Věžkách pamatuje. „Záleží však také na tom, co je na polích vysázeno. Například obilniny zadrží vodu lépe než kukuřice,“ odhadl Gajdoš.
Před dvaadvacátou hodinou voda škodila i u obce Lutopecny a Postoupky, kde se rozlila do  chatové a zahrádkářské oblasti.  Do likvidačních prací záchranáři nasadili 12 jednotek  profesionálních i dobrovolných hasičů.

Nikdo naštěstí nebyl zraněn
„Na řadě míst došlo kromě domů k zaplavení silnic a celých úseků mezi obcemi. Po opadnutí vrchní vody zůstala v místech povodně silná vrstva bahna,“ informoval mluvčí krajských hasičů Ivo Mitáček s tím, že podle dostupných informací nebyl zatím při záplavách nikdo zraněn.

Včera se záchranáři soustředili na čerpání vody ze sklepů domů a obytných místností, pomáhali s odklízením bahna a s vysoušením. „Výrazně nám pomohla pomoc sousedů poškozených lidí. Pracovalo se do pozdních nočních hodin,“ zdůraznil Mitáček.
Už nyní je jasné, že škody na majetcích budou vysoké a budou se sčítat v následujících dnech. České televize uvedla, že by mohly vyšplhat až ke třiceti milionům korun. Lidé i záchranáři budou následky odstraňovat několik dní.

Povodňová komise má pohotovost
oučasně s hasiči je v plné pohotovosti i povodňová komise kroměřížské radnice. Její členové monitorovali postiženou lokalitu a chtějí svolat společné jednání všech dotčených obcí.
„Je třeba hovořit i se správcem toků a se zemědělci, kteří mají pole špatně osetá jak technicky, tak i po stránce nevhodně zvolených plodin, které vodu nedokáží zadržet,“ poznamenal Petr Vodák z vodoprávního úřadu kroměřížské radnice.

Ta už poskytla náhradní ubytování pro poškozené občany. „Starostka Zlobic nás požádala o výpomoc pro rodinu, která je bohužel natolik povodní postižena, že dočasně nemůže svůj dům obývat. Jde o rodinu v důchodovém věku. Vedení města jí zajistilo výpomoc v podobě dočasného ubytování v jednom z kroměřížských domovů pro seniory,“ uvedl starosta Kroměříže Miloš Malý.
 Eva Gremlicová

Zdroj:Zlínské noviny
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů