Sobota, 20. dubna 2024

Olšava, mrtvá řeka. Kvůli komu?

Olšava, mrtvá řeka. Kvůli komu?

Uherskohradišťsko - Mrtvá řeka. Taková diagnóza podle odborníků hrozí říčce Olšavě vinoucí se Slováckem od Bojkovic k soutoku s Moravou u Kostelan nad Moravou. Nad velkým znečištěním a pravidelným úhynem ryb na řadě míst lomí ruce hlavně ochránci životního prostředí a rybáři. Stupeň znečištění Olšavy je podle nich stabilně vysoký.


"Největší problém vidím v odpadních vodách z obcí podél řeky, které nemají čističky nebo nejsou napojeny na čističku v okolí," míní Jiří Barouš z odboru životního prostředí na uherskohradišťské radnici.


S tvrzením, že za stav Olšavy mohou obce, ale polemizuje například starosta Vlčnova Jan Pijáček. Obec přichystala projekt vlastní čističky, má dodavatele, chybí jen slíbené peníze z fondů Evropské unie. "Problém se v první řadě jmenuje lidská nezodpovědnost. Když někdo vylije do řeky nebo do kanalizace chemikálii, případně hrozbu úniku nebezpečné látky podcení, žádná čistička vám nepomůže," soudí Pijáček.


Směrnice Evropské unie ukládají povinnost čistit odpadní vody u míst nad dva tisíce obyvatel.
"Pod touto hranicí je naopak ekologická zátěž odpadních vod malá. Zbytečně se také podceňuje samočisticí schopnost vody. Obce určitě nejsou v případě Olšavy hlavními viníky," tvrdí Pijáček.
O Olšavě se naposledy hovořilo na konci května. V pětikilometrovém úseku řeky podél Kunovic uhynulo 98 procent rybí populace.

Olšava, mrtvá řeka. A kvůli komu vlastně?

Katastrofu způsobila chemikálie nejspíš ze stavebního materiálu. Unikla po dešti drenážemi z nedaleké lokality Na zelničkách, kde vyrůstají nové rodinné domy. Vyšetřování konkrétního viníka neurčilo, skončilo tedy bez postihu. "Museli bychom na rizikových místech neustále vartovat a viníka chytit přímo za ruku. Naše možnosti jsou ale omezené," říká Barouš.


Na špatném stavu Olšavy se podle vodohospodářů podepisuje také její nízký průtok. Na březích se usazují nečistoty. Pokud přijde velký déšť, spláchne nebezpečný odpad do řeky. "Usazeniny ve vodě kriticky sníží množství kyslíku. Pro ryby je to katastrofa," vysvětluje ředitel uherskohradišťské pobočky Povodí Moravy Libor Dostál. Na rozdíl od Barouše se Dostál shoduje se starostou Vlčnova v tom, že hlavní problém Olšavy spočívá v nezodpovědnosti jednotlivců. Naznačují to i předchozí případy znečištění řeky. "Pomohly by častější kontroly na rizikových místech, lepší spolupráce všech zainteresovaných a tím i kolektivní ochrana vodního toku," soudí Dostál.


Starosta Kunovic Jiří Vařecha plánuje setkání se starosty obcí na horním toku Olšavy. Radnice chce rovněž obyvatele informovat, jak řeku chránit. "Investovali jsme velké prostředky do nového kanalizačního řadu a napojení na uherskohradišťskou čističku. Na druhou stranu nás opakované znečišťování Olšavy v okolí Kunovic zneklidňuje. Tady pomůže jen společný postup," soudí starosta.

Regionální mutace| Mladá fronta DNES - jihovýchodní Morava

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů