Čtvrtek, 28. března 2024

Šternberská radnice nechá zmodernizovat čistírnu odpadních vod

Šternberská radnice nechá zmodernizovat čistírnu odpadních vod

Šternberk (Olomoucko) - Radnice ve Šternberku na Olomoucku připravuje rekonstrukci a modernizaci místní čistírny odpadních vod (ČOV). Město nutí k investici normy přijaté po vstupu Česka do EU, které nynější zařízení nesplňuje. Akce si vyžádá podle předběžných odhadů více než 90 milionů korun. Město se na ni pokusí získat dotaci, řekl dnes ČTK vedoucí odboru rozvoje města a investic šternberské radnice Pavel Sehnal.

Městský úřad již vypsal veřejnou obchodní soutěž na firmu, která ČOV zmodernizuje. Nabídky radnice bude přijímat do 23. července. Po vítězi tendru bude chtít, aby zařízení opravil v mezidobí od poloviny září do konce listopadu příštího roku.

"Investici vyvolaly předpisy přijaté po našem začlenění do EU. Naše ČOV nevyhovuje normám z hlediska čistění vody od fosforu a zdržení splašků při vyhnívání. Součástí investice proto bude také stavba nové velké aktivační nádrže," uvedl Sehnal.

Cena zakázky vzejde s tendru. Podle předběžných odhadů náklady přesáhnou 90 milionů korun. Radnice se pokusí na investici získat příspěvek ze Státního fondu životního prostředí. "Jednání již začala. Zhotovitele stavby vybíráme již nyní, abychom mohli ukázat, že jsme na akci naprosto připravení," doplnil vedoucí odboru rozvoje města a investic šternberské radnice.

Na čistírnu odpadních vod, již čeká modernizace, je napojena veškerá městská kanalizace. Stokovou síť využívá podle Sehnala asi 10 000 ze 14 000 obyvatel města.

Vladimír Onderka

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů