Čtvrtek, 28. března 2024

Afghánistán: Kde je voda, tam je život

Afghánistán: Kde je voda, tam je život
Během následujícího roku Člověk v tísni v Afghánistánu postaví či opraví více než sto vodních zdrojů a poskytne hygienické školení pro takřka 40 000 lidí hornatého okresu Zare v severoafghánské provincii Balkh.
 
„Okres Zare je odlehlá a velice suchá oblast, kde přesto žijí lidé, kteří dokážou vodu získávat a hospodařit s ní. A to chceme naším projektem podporovat a rozvíjet. Tady do písmene platí - kde je voda, tam je život,“ říká vedoucí projektu Jan Faltus. Ročně v Afghánistánu kvůli špinavé vodě zemře na 85 tisíc dětí.
 
Člověk v tísni nepřetržitě poskytuje pitnou vodu afghánskému venkovu již pátým rokem. Letos se zaměřuje na jižní cíp provincie Balkh. V okrese Zare pracují od května – staví studny, chrání vodní zdroje, školí o hygieně a vypracovávají krizový plán pro období sucha – to vše ve spolupráci s místními komunitami a ministerstvem pro místní rozvoj. Projekt financuje humanitární fond Evropské komise ECHO. Programy změřené na zajištění pitné vody patří k prioritám fondu ECHO a Člověk v tísni je v této oblasti jeho dlouholetým partnerem.
 
V Zare Člověk v tísni využívá zkušeností z minulých let. Na základě stavu tradičních zdrojů vody společnost staví, opravuje a čistí studny, buduje ochrany pramenišť a kope tzv. kandázy, což jsou sběrné nádrže na dešťovou vodu vykopané ve vápencovém skalním masivu. „My víme jak a kde kandázy stavět. Vždyť se tu staví odnepaměti. Přesto jich máme málo, jejich kapacita nestačí. Když je suchý rok, celá vesnice odchází za vodou k třicet kilometrů vzdáleným pramenům,“ říká Paykar, staršina vesnice Bande Qudok.
 
Kromě vody je velkým problémem Zare negramotnost a z ní pramenící neznalost základních hygienických standardů. Na tento problém se zaměřuje vzdělávací část programu. Školení o základní hygieně probíhají ve školách, mešitách i domácnostech. Hlavním cílem je snížit úmrtnost dětí a nemocnost působenou používáním kontaminované vody. „Lidé tu pijí vodu z řeky, i když o dvě stě metrů dál mají krásně čistý pramen. Tomu chceme zabránit. Musí pochopit, že mezi čistou a špinavou vodou je velký rozdíl,“ podotýká Faríd, vedoucí školícího týmu společnosti Člověk v tísni.
 
Celý projekt Češi poté předají afghánskému ministerstvu pro místní rozvoj, které přebere zodpovědnost za údržbu zdrojů a případné další aktivity.
 
Pro více informací kontaktujte:
Jan Faltus, koordinátor projektu
tel. 93 798 262 905
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů