Čtvrtek, 28. března 2024

Na Dlouhé řece bude město budoucnosti

Na Dlouhé řece bude město budoucnosti
Čína chce na jednom z největších ostrovů v deltě řeky Jang c-ťiang (Dlouhá řeka) vybudovat "ekologické město".

Dostalo název Tung-tchan a první obyvatelé by se do něho měli přestěhovat už v roce 2010. Tedy v době, kdy v nedaleké Šanghaji propukne Světová výstava.

Právě šanghajská radnice za ambiciózní projekt, o jehož nákladech ústřední vládní plánovači cudně mlčí, odpovídá. Kolem roku 2040 se má "ekoměsto" na ostrově Čchung-ming, který rozlohou odpovídá asi dvěma třetinám newyorského Manhattanu, stát domovem pro půl milionu obyvatel.

S pevninou bude propojeno skoro třicetikilometrovým mostem. Dnes trvá cesta pomalým převozním prámem celé hodiny.

Město z říše ekologických snů bude polykat mnohem méně energie než "klasická" sídla. Ta navíc bude pocházet výhradně z obnovitelných zdrojů.

Odborníci z britské společnosti Arup, kteří ekoměsto projektují, pamatují také na důkladnou recyklaci veškerého odpadu včetně opětovného využívání vody. Provoz aut spalujících benzin či motorovou naftu je vyloučen.

"Půjde o ukázkový model pro celý svět," sdělil pro zpravodajský server BBC News šéf projektu Peter Head.

Ten si také pochvaluje, jak pružně s ním čínské úřady jednaly. "Řekl bych, že byly třikrát rychlejší než plánovači v západoevropských městech," podotkl Head.

Ústřední vláda v Pekingu má velký zájem na tom, aby se projekt, jemuž dělá reklamu po celém světě, uskutečnil.

Proto také nasadila všechny direktivní "páky", které v posledním desetiletí tak významně přispěly k proměně Šanghaje na metropoli západního "střihu".

A tak se na 650 tisíc Číňanů roztroušených po zamokřeném ostrově nejspíš dočká toho, že za pár let dostanou příkaz k opuštění svých nuzných příbytků. Nastěhují se do "ukázkových" obydlí, která jim vláda postaví.

Nynější vesničky na ostrově Čchung-ming totiž mají ustoupit ekologické turistice. Ale někteří odborníci, například profesor Čchen z univerzity v Tchung-ťi, si myslí, že vládě vůbec nejde o ekologii. "Do nového města se časem nastěhují hlavně zámožní obyvatelé ze zoufale přelidněné Šanghaje," předpovídá skepticky Čchen.


Ekologické město je dalším obřím projektem na Dlouhé řece, jejíž tok je nejdelší v Asii a třetí nejdelší na světě (po Nilu a Amazonce). Předtím na něm vzniklo největší vodní dílo světa - přehrada Tři soutěsky.

Dlouhá řeka je pověstná extrémně silným znečištěním. Odhaduje se, že v ní končí 40 procent veškerých odpadních vod, které 1,3 miliardy Číňanů "produkuje".
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů