Pátek, 19. dubna 2024

Vodáci mají zatím smůlu

Vodáci mají zatím smůlu

JIŽNÍ ČECHY - Vltava ve Vyšším Brodu vypadá sice stále jako dálnice plná plavebních prostředků všeho druhu - kanoe, kajaky, pramice či rafty nejrůznějších barev, ale vodáci mají v tomto měsíci přece jen poněkud smůlu, pokud jde o sjízdnost jihočeských řek.

Vody je totiž stále méně.

Vltava je na tom zatím příznivěji - sjízdná je od Soumarského mostu, ale hladina je těsně nad limitem. Od V. Brodu již dosahuje 73 cm, a tak tudy bez problémů sjíždějí i pramice a rafty. Nutné je jen hlídat, kde je proudnice, aby loď neuvízla mezi kameny. Břehy jsou posety kempy a tábořišti a není třeba vytvářet černá tábořiště, protože pak provinilce čeká pokuta.

Nedoporučuje se však vyrážet na další oblíbené, ale menší řeky. Nesjízdná je Lužnice a Nežárka, na které hrozí brodění se pískem a zbytečné dření lodi o dno toku. Stejně tak je nesjízdná Malše. Zato je všude velmi vysoká teplota vody - např. na Vltavě naměřili před Českými Budějovicemi 25 ĘC. Nemusíte se tedy bát, že byste při nenadálém udělání se nastydli.

Hydrometeorologové příliš vodáky nepotěší, protože podle nich nejsou dobré vyhlídky pro nejbližší budoucnost. Delší vytrvalé deště není možné očekávat, i když o víkendu by přece jen přeháňky i s bouřkami a mírným ochlazením přijít měly. Případné přívalové deště zvednou hladiny řek jen dočasně. V neděli by ale mělo oblačnosti ubývat a teploty setrvají kolem 25 °C.

Zdroj:Haló noviny
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů