Čtvrtek, 28. března 2024

Vyčištěná říčka Leskava: odpadky a zápach

Vyčištěná říčka Leskava: odpadky a zápach

BRNO - Odpadky na břehu i v potoce, špinavá voda a zápach.  Tak vypadá „vyčištěná“ říčka Leskava v brněnské městské části Starý Lískovec.


Nečistoty a bahno sice začali ze zaneseného koryta vybírat pracovníci Brněnských komunikací minulý měsíc, řadě obyvatel se však po počátečním nadšení výsledek prací nelíbí.
„Našli jsme dokonce i nevytaženou pneumatiku,“ poznamenal nespokojeně místostarosta Starého Lískovce Pavel Hořava. „Čištění se nám zdá nedostačující. Stroje koryto rozšiřují, takže voda teče pomalu, zahnívá a lidé si pak stěžují na zápach. Navíc bahno zůstává na březích,“ dodal Hořava.

Právě to kritizují mnozí obyvatelé. „Když kal z potoka zůstane na břehu, rekonstrukce nemá smysl,“ říkají. Podle Jiřího Chromého z Brněnských komunikací ale firma odvezla bláto z veškerého obydleného území obce i z většiny neobydleného.

Výsledky čištění se nelíbí ani Věře Fialové. „Byla to hodně rychle odbytá práce. Leskava by si zasloužila větší rekonstrukci, výsledky téhle nevydrží dlouho,“ myslí si.

Brněnské komunikace čistily potok na základě zakázky od Povodí Moravy. Říčku zároveň rozšířili a zpevnili její břehy. Vodohospodáři se kritice brání. Za zápach prý nemůže pomalu tekoucí voda v novém širším korytě, ale  splašky, které lidé do Leskavy vypouštějí.

Jan Moronga z Povodí Moravy vysvětlil, že tok musí mít dostatečnou kapacitu, aby zvládl nápor vody například při přívalových deštích. I v širokém korytě si potok podle něj časem najde svou cestu a vytvoří si užší koryto.

Přesto si obec vymohla další zásah. „S Brněnskými komunikacemi jsme vyvolali diskuzi a v následujících týdench bude ve Starém Lískovci probíhat dočišťovací fáze,“ uvedl místostarosta Hořava.

Vina místních?
Řada lidí je ale výsledkem rekonstrukce potoka spokojená. „Myslím, že to udělali dobře. Potok je čistší a břehy pevnější,“ říká obyvatelka Starého Lískovce Magda Janovcová. Narozdíl od lidí bydlících opodál problémy se zápachem z potoka nemá.

„Zápach tu byl před čištěním a je tu i po něm. A dokud lidé nepřestanou do Leskavy vypouštět splašky nebo házet odpadky, bude tu pořád,“ domnívá se další obyvatelka městské části Marie Kaplanová.

Souhlasí s ní i Vlastimil Kořínek. „Myslím, že rekonstrukci nemohli udělat jinak. Odkud mohli, bláto odvezli,“ říká Kořínek. Podle něj je jediným řešením problémů s potokem kanalizace.

Starý Lískovec je poslední částí Brna, která tok Leskavy znečišťuje. Přiznal to i místostarosta Hořava. Bosonohy i Ostopovice už kanalizaci mají.

„O problémech s vypouštěním odpadních vod do potoka vím. Věc by mělo vyřešit vybudování oddílné kanalizace. Práce na ní mají začít v roce 2008,“ dodal Hořava.


Hana Nečasová

Zdroj:Rovnost - Brněnský a jihomoravský deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů