Pátek, 29. března 2024

Velká voda zaplavila i Oxford

Velká voda zaplavila i Oxford
Zápraží honosných stavení děděných z generace na generaci, lemujících Temži od Oxfordu až po královský Windsor, přiléhají téměř k říční hladině. Mnozí jejich majitelé nyní listují pojistnými smlouvami a sčítají první ztráty.

Sílu povodně včera poznal i samotný Oxford. Stovky domů musely být evakuovány. Některé části Oxfordu zůstaly bez elektrického proudu. K prostorám slavné univerzity se podle všeho voda nedostala.

Víkendové varování meteorologů přišla tentokrát včas a byla nepříjemně přesná - nad některými místy v hrabstvích Gloucestershire a Worcestershire v západní Anglii během 24 hodin spadlo tolik vody, co jindy za měsíc. Řeka Severn se vylila se zničujícími následky ze svého koryta.

Tragédie při porodu

Piloti vrtulníků Královského letectva absolvovali nad oběma hrabstvími kolem dvou stovek záchranných vzletů a téměř pokaždé dolétli včas. Pro nastávající maminku z Tewkesbury však skončilo radostné očekávání tragédií.

Když se k ní pro velkou vodu nedostala sanitka, pokusil se ji přepravit do porodnice vrtulník RAF. Dvojčata, která se v tu chvíli hlásila na svět, záchrannou operaci a předčasný porod nepřežila.

Kromě této lidské tragédie obnažily největší záplavy v Anglii od roku 1947 až podivuhodnou křehkost infrastruktury. Některá místa se ocitla souběžně bez silničního i železničního spojení.

Frenetická snaha hasičů odčerpat vodu z rozvodné stanice v Castlemeads poblíž Gloucestru vyšla vniveč. Elektrorozvodným závodům nezbylo, než ji kvůli prosakující vodě odpojit.

Prakticky bez jakékoliv překážky či bariéry se záplavová vlna prohnala úpravnou vody Mythe v Tewkesbury. Za pár hodin vyschlo vodovodní potrubí zajišťující pitnou vodu přibližně pro sto tisíc domácností. Když se v supermarketech přiléhajících k zaplaveným oblastem strhly rvačky o lahve s minerálkou, zasahovala policie.

"Někteří lidé si počínají jako neskuteční sobci," konstatoval Tim Brain, ředitel policie v hrabství Gloucestershire. Distribuci čtyř milionů lahví s pitnou vodou denně převzala pro jistotu od počátku týdne armáda.

Tam, kde sahala voda jen po kotníky, si však lidé dokázali uchovat dobrou náladu. "Chvíli jsme zkoušeli vytírat, pak jsme si řekli, že na to kašleme, a dali jsme si raději pivo," vysvětloval včera novinářům výčepní Camilo Zapata v oxfordské hospodě George Inn. Její dveře zdobil nápis: "Stále otevřeno, ať se proti nám spikne velká voda či samo peklo."

Selhala vláda?

Nečekaná zranitelnost infrastruktury vyvolala v britských médiích i v parlamentu otázky, kolik toho labouristická vláda v protipovodňových opatřeních zanedbala. Šéf vládní Agentury pro životní prostředí, která koordinuje ochranu proti živelním katastrofám, tvrdí, že přes škrty ve veřejných výdajích dostal vždy tolik peněz, kolik potřeboval.

Informace, které se dostaly na veřejnost od jeho podřízených, však hovořily o tom, že Agentura škrtala v minulých letech uvnitř svého rozpočtu především v kapitole protipovodňové bariéry.

Z prvních analýz letošní kalamity nevycházejí dobře elektrorozvodné a vodohospodářské firmy. Některé z nich obdržely už před sedmi lety od vlády upozornění, že jejich instalace se nacházejí v místech možných záplav. Velká voda obnažila, že varování nebral nikdo vážně.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů