Pátek, 19. dubna 2024

Cutisin chystá rekonstrukci čistírny odpadních vod v Jilemnici

Cutisin chystá rekonstrukci čistírny odpadních vod v Jilemnici

Společnost Cutisin připravuje rozsáhlou rekonstrukci čistírny odpadních vod, která slouží nejen podniku, ale i obyvatelům města Jilemnice. Cílem rekonstrukce je zvýšit kapacitu čistírny, ale především zlepšit kvalitu čištění tak, aby splnila přísné evropské normy. Firma nyní čeká na vydání stavebního povolení, práce by měly začít už v říjnu, ilustrační foto redakceřekl dnes ČTK ředitel Cutisinu Milan Štoček.
    Dvoustupňová mechanicko - biologická čistírna byla do provozu uvedena v roce 1990, dnes však už nestačí rostoucí výrobě Cutisinu ani zvyšujícím se nárokům na kvalitu čištění. Kapacita čistírny je ze dvou třetin využita podnikem a zhruba z jedné třetiny městem Jilemnice. V budoucnu se ale počítá s napojením dalších několika set domácností z oblasti Hrabačova, Dolních Štěpanic a Martinic. I proto je třeba zvýšit její kapacitu.
    Rekonstrukce čistírny přijde na bezmála 100 milionů korun a firma Cutisin ji bude financovat z vlastních prostředků. Pracovat se bude za provozu, konec je plánován na březen 2009. Čistírna by pak měla mít kapacitu pro více než 28.800 ekvivalentních obyvatel a má být schopna splnit evropské normy i v oblasti odstraňování sloučenin fosforu a dusíku z odpadních vod.
    Rozšíření čistírny je nutné i pro neustále se zvyšující výrobu v Cutisinu. Výrobce umělých střívek pro potravinářský průmysl loni dokončil v Jilemnici další výrobní halu, která umožní zvýšit produkci. Do rozšíření výroby kolagenových párkových střívek společnost s obratem kolem 1,5 miliardy korun investovala 800 milionů.
    Rekonstrukce jilemnické čistírny není jediným projektem v oblasti čištění odpadních vod na Semilsku. Vodohospodářské sdružení Turnov, které vlastní vodovody a kanalizace v 15 městech a obcích na Semilsku, připravuje velký projekt Čistá Jizera. Ten počítá s rekonstrukcí čistírny odpadních vod v Lomnici nad Popelkou a dobudováním kanalizace v pěti velkých městech v oblasti Jizery. Na projekt za zhruba miliardu korun chce získat dotace z evropských fondů.

http://www.cerstvezpravy.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů