Pátek, 29. března 2024

Skútry smějí za tři týdny na vodu

Skútry smějí za tři týdny na vodu
Vodní skútry a vysokorychlostní motorové čluny budou moci v létě na vodu. Ale jen někde a někdy. Rozhodla o tom včera legislativní rada vlády, která schválila novelu vyhlášky ministerstva dopravy. "Pokud se nestane nic mimořádného, měla by novela vstoupit v platnost za tři týdny," říká Jan Cieslar, mluvčí ministerstva.

Prohibice na léto

Typicky letní sport není v létě možné legálně provozovat. V době od 15. června do 15. září je totiž v Česku jízda na vodních skútrech bez výjimky zakázána. Ve zbytku roku se jezdit smí na vybraných místech na labské a vltavské vodní cestě.

Podle novely se na stejných místech bude moci jezdit i v létě. Ne však nonstop, nýbrž jen ve vybraných hodinách (od 8 do 12 a od 14 do 19 hodin). Navíc v neděli a o státních svátcích bude provoz skútrů nadále zakázán.

Česká sportovní asociace vodních skútrů je relativně spokojena. "Je to maximum, čeho se dalo dosáhnout. Víc nešlo," poznamenal předseda Miroslav Dražil.

Asociace v minulosti uspořádala proti zákazu několik spíše symbolických protestních akcí. V případě, že by včera nedošlo k dohodě, byli však její členové připraveni opakovaně blokovat pražskou magistrálu.

Rybám se okysličí voda

Absolutní zákaz letní jízdy schválilo před pěti lety ministerstvo dopravy na žádost tehdejšího ministra životního prostředí Miloše Kužvarta. Vyhlášku však skútristé příliš nerespektovali.

"To je jako byste zakázali lyžařům chodit v zimě na hory," poznamenal Luděk Cidlina, ředitel Státní plavební správy, která na dodržování zákazu dohlížela.

"Problém je ale v tom, že když je zákaz absolutní, pak je majiteli skútru úplně jedno, kde ten zákon porušuje. Takže se pak jezdilo v místech, kde to bylo hodně nežádoucí. Především v rekreačních oblastech, jakými jsou Slapy a Orlík," dodává ředitel Cidlina.

Další zmírnění je utopie

Nová vyhláška je podle Cidliny krok dobrým směrem, ale pořád půjde - pro skútristy - o jedno z nejpřísnějších omezení v Evropě.

"Na majitelé skútrů si v Česku stěžují také rybáři. Což ale úplně nechápu, protože například v Německu jim rybáři dokonce platí, aby svými stroji okysličovali rybám vodu," dodává ředitel plavební správy Cidlina.

Asociace vodních skútrů doufá, že další uvolnění podmínek jízdy přinese novela zákona o vodní plavbě. Ta by se měla objevit do dvou let.

Optimismus skútrařů ale není podle ministerstva dopravy příliš na místě.

"Už tahle nová vyhláška je jakž-takž vyváženým kompromisem mezi námi, ministerstvem životního prostředí, rybáři a obcemi," vysvětluje Vít Šimonovský, ředitel odboru vodní dopravy. Podle něj však obce navíc nejsou v názoru na provoz skútrů zajedno.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů