Čtvrtek, 25. dubna 2024

Zlínský kraj plánuje opatření proti povodním

Zlínský kraj plánuje opatření proti povodním

Už deset let uplynulo od katastrofálních záplav na Moravě, a mnohá města se doposud adekvátních protipovodňových opatření nedočkala. Také proto spatřilo světlo světa Memorandum o spolupráci Zlínského kraje a Povodí Moravy. Dokument obsahuje například plánovaná protipovodňová opatření v kraji, a to včetně předběžných termínů. Cílem memoranda je především všechnu potřebnou výstavbu a úpravy urychlit. 

" V současné době je zpracovaná dokumentace pro územní rozhodnutí protipovodňových opatření. Akce bude stát odhadem asi 170 milionů korun. V ideálním případě začneme se stavbou v roce 2009," uvádí ředitel Povodí Moravy Miroslav Duda. Povodňová ochrana Uherského hradiště by měla podle něj zabránit rozlivu povodně v trojměstí - Staré město, Uherské hradiště, Kunovice. Opatření stávají především z hrází. Nejedná se tedy o výstavbu poldrů, ale o ohrázování.

Memorandum obsahuje také dohodu o podpoře Baťova kanálu. "Kromě splavnění Baťova kanálu je důležitá také propagace této cesty. Vidíme v ní možný magnet pro turisty. Podle nás není tato trasa důležitá jen jako vodní cesta," uvádí Miroslav Duda s tím, že se na základě memoranda budou zúčastněné strany snažit pořádat různé akce či navýšit dotace pro turistické využití. Baťův kanál by se tak měl stát nejen účelovou plavební cestou, ale také rekreační záležitostí.

V Memorandu se také píše o energetickém využití Bělovského jezu. Zlínský kraj i Povodí Moravy tam zvažuje vybudovat malou vodní elektrárnu. O konkrétních krocích a plánech v tomto směru se bude nadále jednat.

Zdroj:Český rozhlas
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů