Pátek, 29. března 2024

Povodí Moravy a kraj se dohodly na využití vodních zdrojů

Povodí Moravy a kraj se dohodly na využití vodních zdrojů

ZLÍN - Memorandum o vzájemné spolupráci v oblasti vodního hospodářství včera podepsal hejtman Zlínského kraje Libor Lukáš a generální ředitel Povodí Moravy Miroslav Duda. Řádově se jedná o investice za stovky milionů korun.

"Jde nám o co nejrychlejší dořešení protipovodňových opatření souměstí Uherské Hradiště, Staré Město, Kunovice a také obce Tlumačova. Zajem máme i o zlepšení dalších systémů, například elektronických hlásičů na řece Moravě nebo úprav toku Rusavy a Dřevnice. Zamýšlíme využít turistické možnosti Baťova kanálu, Luhačovické přehrady i samotné řeky Moravy,“ nastínil hetman Zlínského kraje Libor Lukáš.

První realizace projektů budou na řadě už v roce 2009. „V Tlumačově vyroste ochranná hráz za pětašedesát milionů. Pro Uherské Hradiště je počítáno s částkou sto sedmdesát milionů korun. Obě akce se nacházejí ve stadiu územního plánování,“ upřesnil generální ředitel společnosti Povodí Moravy Miroslav Duda.

Ten se vyjádřil také k problematice Luhačovické přehrady. „Minulý týden jsme aplikovali na Plumlovské přehradě látku používanou ve vodárenství při úpravách pitné vody. Jde o koagulant, který funguje na mechanickobiologickém principu. Výsledkem je pročištění přehrady od sinic. Totéž se pokusíme uplatnit také v Luhačovicích,“ prozradil Duda.

Další z návrhů memoranda se týká využití Bělovského jezu. „Jednu z variant představuje vybudování malé vodní elektrárny a plavební komory. Všechny projekty by měly být financovány z evropských statutárních zdrojů, dotací ministerstva zemědělství, prostředků kraje. Řádově se jedná o stovky milionů korun,“ dodal Lukáš.
 Martina Nováková

Zdroj:Zlínské noviny
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů