Pátek, 29. března 2024

Rybník se čistí ekologicky

Rybník se čistí ekologicky

HRADEC KRÁLOVÉ - Oblíbené přírodní koupaliště v okrajové části krajského města - Stříbrný rybník - by se mělo brzy opět pochlubit průzračnou vodou. První etapa čištění ekologicky nezávadnou metodou právě probíhá.

Na čištění vodní nádrže uvolnila radnice tři miliony korun. Proběhne přírodní metodou - nyní začala první fáze pomocí elektroforézy, která vodu přírodního koupaliště vyčeří a na podzim se pomocí čtyř mikroorganismů odstraní organický sediment - řídké bahno. To ve čtyřmetrové hloubce vody v rybníku dosahuje výše až jednoho metru. Metoda byla odzkoušena na jihočeských rybnících. Voda by měla zůstat naprosto čirá a činností mikroorganismů mineralizované sedimenty by se měly zmenšit zhruba o 80 procent.

Čištění oblíbeného příměstského rybníka, jehož kalná voda s toxickými sinicemi několik posledních let neodpovídala jeho jménu, vítá také zastupitel města Libor Nejedlý (KSČM). Hradecká veřejnost na to čekala především proto, že zatím není ve městě vybudováno žádné koupaliště pod širým nebem. Nejvíc mne těší, že město zvolilo ekologickou formu vyčištění vody, pochvaluje si zastupitel.

Stříbrný rybník je vlastně čištěn poprvé za třicet let své existence, připomenul Nejedlý.

Zdroj:Haló noviny
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů