Sobota, 20. dubna 2024

ZOO Praha, jedna z ikon povodní 2002

ZOO Praha, jedna z ikon povodní 2002

PRAHA: Povodeň v srpnu 2002 byla největší tragédií v dějinách pražské zoo. S výjimkou hlavní správní budovy byly zaplaveny všechny objekty ve spodní části areálu. Velká voda způsobila škody ve výši 250 milionů korun. Osudy některých zvířat bojujících o život sledovala celá země, mnozí si pamatují na příběh lachtana Gastona či hrocha Slávka. Následkem povodně uhynulo celkem 134 zvířat.

Obnova zoo začala bezprostředně po opadnutí vody. „Do úklidových prací se zapojilo na šest stovek dobrovolníků, i díky nim se zoologická zahrada mohla znovu otevřít návštěvníkům již 7. září 2002,“ připomněl pražský primátor Pavel Bém.

Investiční obnova areálu zoo po povodni trvala 4 roky. Během let 2003 až 2006 bylo zrekonstruováno nebo nově postaveno celkem 7 pavilonů, 13 objektů zázemí a 25 menších expozic. Největší stavbu v dějinách českých zoo – Pavilonu indonéské džungle - za 185 milionů korun plně hradilo město. „Celkový objem investic přímo souvisejících s povodní dosáhl 300 milionů korun, o které se podělila Praha dotacemi v celkové výši 170 milionů, 100 milionů pokrylo pojistné plnění a 30 milionů dary veřejnosti,“ shrnul primátor Bém.

„Dnes patří Zoo Praha mezi patnáct zoologických zahrad v Evropě s návštěvností vyšší než jeden milion ročně. Pochlubit se můžeme výjimečnými odchovy celosvětového významu, mezi něž patří odchovy goril, žiraf či tygrů. Za nejvýznamnější odchov po povodni považujeme vylíhnutí tří varanů komodských, vůbec poprvé na evropském kontinentu,“ řekl ředitel pražské zoo Petr Fejk. Od povodně roku 2002 do dnešních dnů Zoo Praha úspěšně odchovala více než 3 000 zvířat.

Zoo má před sebou strategický a náročný úkol, přesun pavilonu slonů a hrochů do horní části areálu. Na současném místě zvířata totiž nejsou vzhledem k nevhodné dispozici starého pavilonu v bezpečí před eventuální další povodní. „Nové expozice na novém místě by zvířatům měly přinést i více prostoru a lepší podmínky k životu. Jejich výstavba se plánuje na roky 2008 až 2010 s nákladem do 300 milionů korun. V současné době se pavilony projektují,“ vysvětlil radní Milan Richter.

Zdroj: Magistrát hl.m. Prahy

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů