Pátek, 29. března 2024

Metropole pět let po povodni

Metropole pět let po povodni

PRAHA: Hlavní město si připomíná pět let od povodně, která byla nejničivější v historii města. Vltava kulminovala v Praze 14. srpna, kdy průtok dosáhl 5 250 m3/s. Celkem 48 tisíc Pražanů bylo tehdy nuceno opustit své domovy. Voda způsobila škody ve výši 26 miliard 900 milionů korun, z toho téměř 7 miliard připadlo na škody v metru. Celkové náklady na protipovodňová opatření, která město do současné doby vybudovalo, přesahují 2 miliardy korun. Zbývá ještě dokončit ochranu Zbraslavi, Radotína a Troji, kde se náklady odhadují na 1,5 miliardy korun.

„Protipovodňovou ochranu Praha doposud financovala sama, v těchto dnech ministr zemědělství Petr Gandalovič udělil hlavnímu městu výjimku v rámci systému poskytování příspěvků státu na protipovodňové stavby. Praha tak získá ze státního rozpočtu podporu šest set milionů korun,“ oznámil primátor hl. m. Prahy Pavel Bém.

Systém protipovodňové ochrany se začal připravovat v roce 1997. Výstavba 1. etapy, jejíž součástí jsou mobilní hrazení na Masarykově a Smetanově nábřeží, byla ukončena v roce 2000 a před pěti lety ochránila Staré Město od záplav. Na základě zkušenosti z roku 2002 jsou protipovodňová opatření navržena tak, aby ochránila město před účinky srovnatelných povodní, s bezpečnostní rezervou 30 centimetrů. Výstavba protipovodňových opatření byla rozdělena původně do sedmi etap, po povodni v roce 2002 přibyla etapa osmá. „Z českých měst postižených v roce 2002 povodní je Praha jednoznačně nejdále,“ dodal primátor Bém.

Chráněno je prakticky 95 % města. Hliníkové mobilní zábrany, přírodní valy, zídky a další vybudovaná technická opatření, například na kanalizační síti, by měly ochránit centrální části od Modřan po Libeň a od Smíchova po Stromovku, vniknutí vody z Vltavy do Čertovky zamezí unikátní protipovodňová vrata. Praze zbývá ochránit Zbraslav, Radotín a Troju.

V případě Troji byla příprava komplikovaná posuzováním dalších územních vazeb, zejména možnosti využít navrhovanou zemní hráz jako novou komunikaci, která by umožnila napojení zoologické a botanické zahrady bez toho, aby návštěvníci museli projíždět zástavbou. Náklady jen na protipovodňová opatření v Troji mají být 525 milionů korun a v oblasti Radotína a Zbraslavi se počítá s částkou přibližně 970 milionů korun. Celkem tedy přijde ochrana Prahy před velkou vodou na zhruba 3,5 miliardy korun.

Před dvěma lety při cvičení Voda 2005 a pak o rok později přímo během jarní povodně byla otestována již vybudovaná protipovodňová ochrana města. Potvrdilo se, že může být kompletně funkční do 24 hodin. Letos na podzim se Praha zapojí do celostátního štábního cvičení Vltava a Labe 2007 zaměřeného právě na problematiku povodní.

Zdroj: Magistrát hl.m. Prahy

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů