Pátek, 19. dubna 2024

Ekologové varují před dalším nebezpečím

Ekologové varují před dalším nebezpečím

ČESKÉ BUDĚJOVICE - Přívalové deště, důvod některých lokálních povodní, lze podle ekologů očekávat v blízké budoucnosti ve stále  větší síle. Poukazují i na další skutečnosti, které mohou přispět ke zhoršení situace v Č. Budějovicích.

„Přívalových dešťů bude přibývat, měli bychom připravit cestu vodě, aby dokázala odtéci, nebo řešit, jak ji někde udržet,“ uvedl ve čtvrtek ekologický poradce Edvard Sequens ze sdružení Calla. Zadržet dešťovou vodu by podle něj mohlo například území s větším podílem dřevin.Více vody by se v takové krajině vsáklo, ale i Sequens upozorňuje na to, že na nejprudší deště by ani to nestačilo.


Řada ekologů a část odborné veřejnosti proto tvrdí, že nejlépe je vodě pokud možno ustoupit a držet se stranou od vodotečí, nebo počítat se silou vodního přívalu.


„Betonováním dalších ploch odtéká stále více vody a stávající kanalizace s tím nepočítá,“ konstatoval Sequens. „Upozorňovali jsme na to i v jiných městech,“ připomněl ekolog, že situace se do jisté míry stále znovu a znovu opakuje. Varuje i před dalším zhoršením v krajském městě.


„Nasčítá se to. Silnice a místní komunikace a dálnice v Suchém Vrbném,“ poukázal ekolog na další plánované velké plochy asfaltu a betonu. To jsou vlivy, které podle něj mohou přinést v povodí Dobrovodského potoka další zhoršení situace, které bude nutné v blízké budoucnosti řešit.
 Edwin Otta

Zdroj:Českobudějovický deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů