Čtvrtek, 28. března 2024

ZAJIŠTĚNÍ PŘÍTOKU DO NÁDRŽE ČERNÝ MOST - REVITALIZACE

Rekonstrukcí a zlepšením jejího neutěšeného technického stavu získali obyvatelé Prahy krásný kousek přírody s vodní plochou, kde mohou strávit příjemné chvíle odpočinku.
ZAJIŠTĚNÍ PŘÍTOKU DO NÁDRŽE ČERNÝ MOST - REVITALIZACE
Společně s výstavbou sídliště Černý most na konci minulého století vznikla v jeho blízkosti i retenční nádrž Černý most zvaná Aloisov. Ta původně sloužila k akumulaci dešťových vod ze sídliště. Rekonstrukcí a zlepšením jejího neutěšeného technického stavu získali obyvatelé Prahy krásný kousek přírody s vodní plochou, kde mohou strávit příjemné chvíle odpočinku. 

DETAILY PROJEKTU

  • Oficiální název projektu: ZAJIŠTĚNÍ PŘÍTOKU DO NÁDRŽE ČERNÝ MOST - REVITALIZACE
  • Žadatel: město Praha
  • Výše dotace z EU (tis. Kč): 6 375 582,-
  • Web s dalšími informacemi: wwww.praha-mesto.cz

OPERAČNÍ PROGRAM

  • JEDNOTNÝ PROGRAMOVÝ DOKUMENT PRO CÍL 2

REALIZACE PROJEKTU

Hlavní důvody realizace přítoku do nádrže Černý most: • zlepšení životního prostředí v blízkosti sídliště Černý most • zajištění přítoků vody do vysychající vodní nádrže • obnovení původní ekologické, technické, krajinotvorné a estetické funkce vodní nádrže Přínosy projektu pro společnost a město Retenční nádrž Černý most se dlouhou dobu potýkala s vážným nedostatkem vody a s postupem času ztrácela díky neutěšenému technickému stavu svou původní funkci. Díky revitalizaci se znovu probudila k životu a kromě své původní funkce nabídne Pražanům mnohem více. Aby k významné proměně nádrže mohlo dojít, bylo potřeba ji vyčistit, opravit netěsnosti, které způsobovaly zbytečné úniky nashromážděné vody, a provést značné stavební úpravy vodohospodářského objektu včetně úprav estetických. Došlo také k obnovení stálého přítoku do nádrže utěsněním drenážních obsypů dešťové kanalizace a vyvedením vody zpět do nádrže. Tento nový zdroj zastaví vysychání vody v nádrži a zvýší její hladinu. Po naplnění nádrže vodou budou její břehy postupně osázeny vlhkomilnou mokřadní vegetací, kvetoucími rostlinami, stromy a keři, které okolí nádrže esteticky oživí. Malý ostrůvek uprostřed vodní plochy se stane útočištěm pro vodní ptáky a obojživelníky. Pozvolný svah a nově vybudované kamenné terasy na jednom z břehů nádrže přímo vybízejí k posezení či ke sportovnímu rybaření.

FOTODOKUMENTACE

ZAJIŠTĚNÍ PŘÍTOKU DO NÁDRŽE ČERNÝ MOST - REVITALIZACE

ZAJIŠTĚNÍ PŘÍTOKU DO NÁDRŽE ČERNÝ MOST - REVITALIZACE

ZAJIŠTĚNÍ PŘÍTOKU DO NÁDRŽE ČERNÝ MOST - REVITALIZACE

ZAJIŠTĚNÍ PŘÍTOKU DO NÁDRŽE ČERNÝ MOST - REVITALIZACE

Zdroj: http://www.strukturalni-fondy.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů