Pátek, 29. března 2024

Z tisíců kohoutků neteče kvalitní voda

Z tisíců kohoutků neteče kvalitní voda

OLOMOUC - V mnoha starých činžovních domech v Olomouci je pitná voda přiváděna do domácností olověnými trubkami. Olovo se z nich může uvolňovat. Jedná se přitom o zdraví škodlivý chemický prvek, který se ukládá ve vnitřních orgánech, v krvi a v kostech.

Z 34 524 přípojek, které provozuje Středomoravská vodárenská, je jich 5 260 olověných. „Podle mých zkušeností se to týká hlavně domů, které byly postaveny ve 30. až 60. letech. Klasickými příklady jsou Masarykova třída a třída 1. máje,“ řekl Martin Halata ze Zdravotního ústavu se sídlem v Olomouci. „Voda je závadná, pokud obsahuje více jak 25 mikrogramů olova na litr. Jestli má někdo podezření, že pije takto znečištěnou vodu, měl by se zastavit v naší laboratoři. My mu za 250 korun uděláme základní test, který podezření potvrdí nebo vyvrátí. V každém případě nikdo nic nepokazí tím, když nechá každé ráno odpouštět dvě až tři minuty vodu, je to dobrá prevence,“ poradil Halata.

Obyvatelé Olomouce, kterých se riziko otravy olovem týká, o něm mnohdy ani neví. „Nikdy jsem se o to nezajímal. Vůbec jsem netušil, že by trubky mohly být škodlivé,“ řekl Marián Jašek. Sanaci vodovodních přípojek provádí provozovatelé vodohospodářské infrastruktury, v Olomouci je to Středomoravská vodárenská. Hradí ji ale majitel bytu. „Za technický stav vodovodní přípojky odpovídá její vlastník. Je tedy na něm, aby v rámci své osobní odpovědnosti zajistil rekonstrukci přípojky na vlastní náklady,“ uvedla tisková mluvčí Středomoravské vodárenské Alena Kroutilová.

V některých domech výměna olověných rozvodů za  zdraví nezávadné, nejčastěji plastové, už proběhla. „U nás v domě už výměna proběhla, majitel nechal nainstalovat úplně nové potrubí. Abych řekl pravdu, bylo mi to docela jedno, byl to jeden z těch detailů života, nad kterými člověk zas tak nepřemýšlí. Olova je stejně všude plno, ve vzduchu, v zemi,“ řekl Martin Toman, obyvatel domu v ulici Na Bystřičce.

Žádosti o dotace z programu ministerstva pro místní rozvoj, který je zaměřen na podporu rekonstrukce nevyhovujících olověných rozvodů, mohli zájemci zasílat do 30. března. „Ministerstvo poskytovalo vlastníkům nebo spoluvlastníkům bytů na výměnu potrubí vždy 20 tisíc korun. Ovšem ještě předtím musel odborný audit potvrdit, že jsou trubky opravdu zdravotně rizikové. Domnívám se, že tento program bude v příštích letech opět pokračovat. Sledujte internetové stránky ministerstva,“ sdělil Halata.

„O dotaci poskytované ministerstvem jsme samozřejmě věděli a také jsme o tom informovali vlastníky domů. Město Olomouc má pouze 5 domů s olověnými rozvody,“ uvedl ředitel Správy nemovitostí Olomouc Roman Zelenka. Ostatní zdraví nebezpečné přípojky jsou v domech patřících soukromým vlastníkům.

Zdravotní závadnost olova není ale jediným důvodem, proč je dobré tyto přívody rekonstruovat. „Olověné přípojky jsou dnes již za hranicí své životnosti, únava materiálu je velmi častou příčinou poruch,“ řekla Olomouckému deníku Kroutilová.

 

Olovo zpomaluje duševní vývoj dítěte

* Olovo patří mezi toxické látky. I nepatrné, stopové množství je nebezpečné, pokud jej organismus přijímá pravidelně. Olovo se totiž v těle hromadí, zejména v kostech a krvi.

* Riziku jsou vystaveny hlavně děti a nemocní lidé. Olovo má negativní vliv na vývoj dětského mozku a na krvetvorbu.

* Otrava olovem může mít za následek poruchy ledvin a centrální nervové soustavy.
 Viktor Merta

Zdroj:Olomoucký deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů