Čtvrtek, 28. března 2024

Voda v rybnících na Vysočině se rychle kazí

Voda v rybnících na Vysočině se rychle kazí
V rybníku Kachlička na Havlíčkobrodsku a v Pilské nádrži u Žďáru nad Sázavou nedoporučují hygienici koupání kvůli výskytu nebezpečných sinic.
Voda nevhodná ke koupání je také v rybníku Cihlář na Havlíčkobrodsku, v Kuchyňce, v Pyšeláku a v Lubí na Třebíčsku a také v Domanínském rybníce a v Sykovci na Žďársku. Příznivé podmínky k vykoupání nejsou ani v rybníku Ředkovec a Řeka na Havlíčkobrodsku, na Jihlavsku pak Borovince, Okrouhlíku a Pávovskému, na Pelhřimovsku Sedlické nádrži.
Na Žďársku je znečištěn také Domanínský rybník a Sykovec, Velké Dářko, Medlovský, Milovský, Skalský a Zuberský rybník. Čistou vodu v přírodě tam nabízí pouze koupaliště Sázava a lom v Dolní Rožínce.
Voda průhledná téměř až dva metry je na Pelhřimovsku ve vodní nádrži Trnávka, v koupalištích Černovice, Moraveč a ve Stráži.
Eva ŠINKOVSKÁ
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů