Čtvrtek, 25. dubna 2024

Berounka ani letos vodáky nezklamala

Berounka ani letos vodáky nezklamala

PLZEŇSKO - Vodáci na Berounce si na nedostatek vody nestěžují. „Vody sice nebylo nějak moc, ale sjet se to dalo,“ uvedl Jan Dydek, který se na Berounku vydal koncem července. Hladina vody zde opravdu není naprosto ideální, ale sjízdná je prakticky celoročně.

„Úbytek vody je viditelný přímo na řece, ale zaručeně to poznám podle toho, v jakém stavu mi lidé vrací půjčené lodě,“ řekl nám Petr Zavadil z půjčovny lodí na Berounce. „Když jsou například lodě odřené, tak je mi jasné, že vody ubylo,“ pokračoval.

Za prázdniny bylo nejvíce vody začátkem července, než začala Plzeňsko sužovat vedra. „Pokud bych měl někomu doporučit, kdy se má na vodu vydat, bylo by to nejspíš právě koncem června a začátkem července,“ doplnil Zavadil. Na řece je však počet vodáků během léta neměnný. „Nedá se říct, kdy je tu vodáků nejvíc, protože se to nedá počítat, ale odhadem je jich stále stejný počet,“ vysvětlil.

Ve srovnání s loňským rokem je počet vodáků stejný. Vodáci ale už prý nejsou to, co bývali. „Dřív to bylo úplně jiné a vodáci si mezi sebou pomáhali. Dnes, když se někdo vyklopí, ostatní kolem něj jedou a dělají, že ho nevidí,“ podotkl. „Vlastně vodáctví jako takové už prakticky z řek vymizelo a vše je mnohem komerčnější,“ dodal Zavadil.

Dále nám sdělil, že stav na Berounce je oproti jiným řekám ještě docela dobrý. Například taková Sázava je na tom stokrát hůř.

Na Berounku se však lidé vrací rádi. Podle všeho je to kvůli nádherné přírodě kolem a kvůli trvalé sjízdnosti řeky. „Byl už jsem sjíždět několik řek, ale nejraději mám stále Berounku, protože je to řeka, kterou můžete sjet prakticky kdykoliv, a není příliš postižená komercí, jako řeky jiné,“ podotkl Dydek.
 Lucie Hrubá

Zdroj:Plzeňský deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů