Pátek, 19. dubna 2024

Vltava a Labe 2007: MŽP kontroluje průběh povodňového cvičení

Vltava a Labe 2007: MŽP kontroluje průběh povodňového cvičení

Ministerstvo životního prostředí se spolu s  Ministerstvy vnitra a zemědělství podílelo na přípravě  povodňového cvičení Vltava a Labe 2007, které proběhne od 5. do 7. září. Jako nejvyšší orgán protipovodňové ochrany se do cvičení také aktivně zapojí.

Po přijetí výstražné zprávy, která byla rozeslána z ČHMÚ včera ve 14:00 na Generální ředitelství Hasičského záchranného sboru (HZS), MŽP a předpovědními pracovišti ČHMÚ, byla zřízena Povodňová služba MŽP, zajišťovaná odborem ochrany vod. Ta monitoruje úspěšnost a rychlost přenosu informací mezi jednotlivými subjekty od centrálního předpovědního pracoviště ČHMÚ přes informační střediska HZS a kraje až po jednotlivé obce zapojené do cvičení Vltava a Labe 2007.

Efektivní přenos informací byl při předchozích velkých povodních slabým místem. Proto bude tato činnost podrobena důsledné kontrole. Výslednou informaci dostane Ústřední povodňová komise. Prověřeny budou i jednotlivé kontakty na odpovědné pracovníky povodňových komisí, reakce na mimořádné události a dostupnost dalších informačních zdrojů (manipulace na vodních dílech, součinnost mezi jednotlivými kraji, rizika úniku nebezpečných látek apod.).

V rámci cvičení bude testován nový povodňový informační systém, který MŽP buduje [1] pro zrychlení a zefektivnění přenášení informací mezi jednotlivými povodňovými komisemi a dalšími subjekty ochrany před povodněmi. Nově bude také prověřeno využití digitálního povodňového plánu ČR a práce s ním.

Ve čtvrtek bude zasedat Ústřední povodňová komise (ÚPK), která vyhodnotí první polovinu cvičení. O výsledcích jejího jednání bude MŽP média informovat opět tiskovou zprávou.

Cílem cvičení je z hlediska MŽP především zjistit úspěšnost a rychlost přenosu informací, a dostupnost těchto informací těm, kdo se k nim potřebují dostat. Důležité je také prověřit připravenost a koordinaci mezi jednotlivými účastníky protipovodňové ochrany a operativnost v rozhodování na všech úrovních.

MŽP připravilo v rámci činnosti Povodňové služby telefonní linky pro poskytování informací o systému řízení protipovodňové ochrany, a to: k řízení ochrany před povodněmi 606 612 698 a k provozu a významu povodňového informačního systému a digitálního povodňového plánu 602 334 744. Dotazy lze pokládat i elektronicky na e-mail: povodnova_sluzba@env.cz.

 

Poznámky:

[1] Na základě Usnesení vlády č. 604 z 23. 5. 2006.

Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů